Frumusețea e în ochii privitorului. Nu putem contrazice această zicală din popor în majoritatea cazurilor, însă atunci când ne aducem aminte de natură și de bogățiile sale, afirmăm cu ușurință că frumusețea e universală.
Nu poți să rămâi indiferent atunci când te afunzi într-un peisaj de toamnă, în strălucirea mării, în copacii înfloriți ai primăverii sau în oceanul de flori din această lume.
Și, pentru că tot am ajuns la capitolul flori, mărturisim cu mâna pe inimă că le iubim, pentru tot ceea ce ne oferă.
Parfumul lor, nuanțele lor pastelate sau puternice, formele pline de eleganță, suplețe și sentimentele pe care le trezesc în noi, atunci când le primim în dar.
Desigur, să ne întrebi care sunt cele mai frumoase flori din lume, am spune că toate, pentru că, o dată ce te pierzi cu privirea în detaliile lor, chiar și dacă este culeasă de pe câmp, îi vei descoperi secretul care o face frumoasă, în felul său.
Cu toate acestea, ne vom strădui să facem o "scurtă enciclopedie" a celor mai atrăgătoare flori. Un punct de întâlnire între ce ne place nouă, ca floriști-artizani și ce are o mare trecere în rândul căutătorilor de culori-petale-parfumuri - voi, dăruitorii de povești.
- clasicul trandafir e mereu laudat si pus în prima bancă. Îl regăsim în lume cu peste 360 de de specii, sub o multitudine de forme și culori, însă indiferent de soi, trandafirul se îngrijește cu multă atenție și grijă, la fel ca simbolul său.
- laleaua, cândva considerată un etalon al bunului gust pentru care oamenii plăteau sume astronomice în secolul al XVI-lea ca să le obțină, ne cucerește prin simplitatea sa și culorile puternice. Fiecare lalea din cele 100 de specii existente în lume, transmite, conform credințelor din popor, constanța sentimentelor pe care le avem față de o persoană din viața noastră.
- o altă floare, ce denotă eleganță, are o “siluetă” suplă și înfrumusețează orice încăpere este orhideea, considerată de către chinezi, în Antichitate, drept simbolul perfecțiunii umane. Fie că este albă, mov sau lila, această floare este una din cele mai îndrăgite, datorită delicateței sale și ușurinței cu care este îngrijită.
Flori deosebite și rare
Cu cât este mai rară o floare, cu atât capătă mai multă valoare și frumusețe. Dar, să nu uităm - florile rare au un loc special în ecosistem și trebuie să rămână în habitatul lor natural. Nu se rup. Nu se vând la guri de metrou. Nu se cumpără. Se admiră că o declarație de dragoste a naturii pentru omenire.
- Floarea de Colț este o floare rară, de care am auzit cu toți, însă puțini au avut ocazia să o vadă, căci această creație a naturii, numită și floarea reginei sau steluță, se întâlnește în munții calcaroși, pe pajiștele versanților abrupți din Munții Maramureșului, Rodnei, Ceahlau, Bucegi etc.
Floarea de Colț este acoperită de peri lânoşi albi care o protejează împotriva frigului, uscăciunii şi a radiaţiei ultraviolete, cu care se confruntă zi de zi la înălțime iar în fiecare an, în lunile iulie-august, este momentul în care înflorește, ajungând apoi până la 20 cm înălțime.
Este protejată prin lege din anul 1933, ruperea ei reprezintă o faptă penală. În trecut, bărbații se aventurau pe stâncile abrupte pentru a culege o floare de colț și a o dărui unei fete dragi, ceea ce a transformat-o într-un alt simbol al iubirii.
- Papucul-Doamnei este o altă floare rară din România, ce se întâlnește în umbra pădurilor de fag sau în locurile calcaroase, din Munții Bucegi, Ceahlău, Retezat sau Făgăraș. Numele său vine întocmai de la aspectul care aduce aminte de un papuc de catifea, de culoare galbenă, îmbinată armonios cu rubiniul.
La sfârșitul primăverii, mai exact în luna, această floare rară își face apariția în munți și continuă să înflorească până la sfârșitul verii, încântând trecătorii cu mirosul său ce aduce aminte de vanilie.
- Liana de jad, una din cele mai rare flori din lume, întâlnită îndeosebi în sălbăticia Insulelor Filipine, este cunoscută pentru culoarea sa aparte, un turcoaz pătrunzător.
Această plantă pe cale de dispariție este polenizată de către lilieci, care le culeg nectarul stând cu capul în jos și se face remarcată atât prin raritatea sa, cât și prin frumusețea sa unică.
- Floarea Campion, o plantă ce ne aduce aminte de clopoței și se găsește doar în Gibraltar, a fost considerată dispărută la un moment dat de către comunitatea științifică a anului 1992, deoarece nu se mai găsea nicio urmă a sa. Însă doi ani mai târziu, un alpinist care făcea drumeții pe stâncile Gibraltarului a găsit un exemplar din această floare și a dus-o la o bancă de semințe, acum aflându-se atât în Grădina Botanică din Londra, cât și în cea din Gibraltar.
- Youtan Poluo, o floare rară, alcătuită din 28 de flori mici, de aproximativ un milimentru fiecare, de culoare albă, frumos mirositoare, se deschide o dată la 3000 de ani și este menționată în scriptura budistă.
Această floare a fost descoperită de un fermier chinez printre țevile sale iar mai târziu, de un călugăr chinez, ce a întâlnit-o sub mașina lui de spălat.
Cele mai frumoase buchete de flori de oferit
Să alegi buchetul de flori potrivit pentru fiecare ocazie sau personalitate nu e atât de ușor precum pare la prima vedere, însă, cu ajutorul specialiștilor, ai șanse crescute să-i dăruiești cel mai frumos buchet mamei, soției, prietenei sau colegei de birou.
- Un buchet de flori realizat cu bujori, anghinare și hortensie este o ideal pentru o persoană creativă, care apreciază originalitatea și vede frumusețea în cele mai neașteptate locuri.
Deși sunt niște flori pe care nu le-ai vedea împreună niciodată, atunci când le aduci în același buchet, rezultatul este unul de-a dreptul spectaculos, atât prin armonia culorilor cât și prin elementul surpriză, anghinarea.
- Când este ziua de naștere a unei persoane dragi din viața ta, ieși din tipare și surprinde-o cu o combinație de orhidee și bujori, două specii de flori extrem de frumoase, pe care în mod normal le-ai vedea separat, însă împreună se completează una pe cealaltă.
Grandoarea bujorilor roșii se armonizează cu eleganța orhideelor, ieșind astfel un buchet de flori rar întâlnit, însă cu care sigur vei impresiona.
- Uneori, simplitatea este calea cea mai rapidă pentru a atinge frumusețea. Un buchet de miniroze pastelate este potrivit în momentul în care vrei să-ți arăți iubirea și aprecierea față de o persoană cu o fire romantică, care apreciază eleganța și simplitatea.
Chiar dacă este un buchet simplu, fix acest detaliu îl face frumos iar atunci când îl primești în dar și îi simți parfumul îmbietor, vei avea ca efect advers un zâmbet larg.
- Dacă îți dorești să ieși în evidență în fața persoanei dragi și să-i aduci zâmbetul pe chip, oferă-i un buchet din trandafiri, ranunculus, kangoroo paws, helleborus și astrantia.
Aceste flori mai rar întâlnite sunt potrivite pentru femeile care sunt mereu în căutare de lucruri noi și care apreciază unicitatea, în cele mai diverse forme ale sale.
- În miezul verii, floarea soarelui pleacă de pe câmp și vine direct în buchete, alături de trandafirii albi și delicatele narcise. O combinație inedită și foarte versatilă, ce ne aduce aminte de vară și se potrivește atât în brațele unei mirese, cât și în ale unei sărbătorite.
- Nu ezita să arunci un ochi pe pagina noastră de Facebook, ca să te convingi.
Cele mai frumoase flori de gradină
E plăcut sentimentul să te trezești dimineața, pe timp de primăvară sau vară, și să-ți bei cafeaua printre florile din grădină, ce stau în bătaia soarelui. Dacă ideea te încântă, însă nu te-ai decis încă ce flori ți-ar putea înfrumuseța casa, venim noi cu cinci propuneri pentru tine.
- Crinul sălbatic este o plantă ce te cucerește atât prin mirosul său puternic, cât și prin eleganța sa, cu care se înalță în fiecare grădină.
Este o floare portocalie, extrem de rezistentă și care înflorește pe tot parcursul verii, pentru ca cei din jur să se bucure de frumusețea sa.
- Begonia, o floare la fel de rezistentă precum crinul sălbatic, își găsește cu ușurință locul în orice grădină, pentru că este foarte ușor de îngrijit.
Se poate planta atât în ghivece, cât și direct în pământ și îți va menține casa frumoasă, pe tot parcursul verii, prin culorile sale diverse, de la portocaliu și roz, până la galben.
- Panseluțele, poate una din cele mai întâlnite flori de la balcoanele apartamentelor sau din parcuri, își găsește loc cu ușurință și în grădina ta. Anotimpurile sale preferate sunt primăvara și toamna, când temperaturile nu sunt prea ridicate, canicula fiind împotriva sa.
Panseluțele îți vor colora grădina în culori precum galben, mov, albastru, roșu sau portocaliu iar dacă le vei planta în locuri însorite, vor înflori negreșit, deoarece sunt iubitoare de soare.
- Cârciumăresele sunt flori ce aduc aminte de pampoanele mari și compacte și le găsești într-o multitudine de culori.
Aceste plante înfloresc la începutul verii și rezistă până la sfârșitul toamnei iar ceea ce la face ideale pentru grădina ta e faptul că, pe lângă faptul că impresionează prin grandoarea lor, sunt foarte rezistente, chiar și atunci când se rup, tulpina căzută pe sol formează noi rădăcini.
Cele mai frumoase peisaje din lume cu flori
Cele mai impresionante peisaje din lume, ce ne poartă într-o lume feerică, nu duc aproape niciodată lipsă de flori. Atunci când le privim, ne întrebăm dacă sunt realitate sau ficțiune și când închidem ochii, parcă deja le simțim parfumul și ne lăsăm purtați de emoțiile pe care ni le aduc în suflete.
- Dacă mergi primăvara, în aprilie, în Japonia, vei avea parte de o priveliște mirifică, ce s-a transformat într-un motiv de sărbătoare pentru localnici: sărbătoarea Sakura, a înfloririi cireșilor. În orice parc sau templu ai merge, vei trece pe sub cireșii înfloriți, care sunt și simbolul acestei țări. În acea perioadă, vei întâlni mai mulți turiști decât de obicei și mulți dintre ei vor fi cu aparatele foto în mână, pentru a imortaliza acest moment special în cultura japoneză.
- Un alt moment mult așteptat, de data aceasta în Olanda, este înflorirea lalelelor. Dacă îți dorești să prinzi acest moment, salvează în calendar lunile de primăvară și fugi să te bucuri de frumusețea peisajelor oferită de diversitatea de lalele ce înfloresc și colorează întreaga țară. Punctul cheie, unde are loc și Festivalul Lalelelor, este la Keukenhof iar aici veți vedea în jur de șapte milioane de lalele, lucrări de artă florală și show-uri inspiraționale
Cele mai frumoase flori de primavară
Primăvara, cel mai frumos moment din an, în care natura revine la viață și totodată, perioada în care simțim să sărbătorim acest lucru, dăruind flori persoanelor dragi din viața noastră. Avem la dispoziție o bogăție de flori din care putem alege iar toate ne încântă simțurile prin parfumurile lor unice, ce ni se întipăresc în minte, însă care sunt cele mai frumoase?
- Zambilele, acele flori cărora e suficient să le pronunți numele, că deja le simți parfumul extrem de plăcut, pe care am ajuns să-l asociem cel mai mult cu primăvara. Aceste flori se găsesc într-o multitudine de culori, care de care mai frumoase și sunt una din cele mai frumoase atenții pe care le poți oferi celor dragi la începutul primăverii, simbolizând fidelitatea și tandrețea.
- Bujorii, unele din florile noastre preferate, înfloresc în luna mai și sunt unele din cele mai vechi plante din lume, datând de acum 4000 de ani. Pentru japonezi, aceste flori reprezintă simbolul prosperității, deoarece acestea erau plantate numai de oamenii înstăriți. Pentru noi, bujorii emană eleganță și feminitate și merg de minune într-o mulțime de combinații florale, în buchete.
- Frezia, care ne încântă cu parfumul ei subtil, este una florile care aduce zâmbetul pe chipul oricărei femei, datorită delicateții lor. Sunt un simbol al încrederii și prieteniei și completează cu succes orice buchet de flori de primăvară și nu numai.
- Narcisa, una din primele flori care apar primăvara, sunt asociate din acest motiv cu renașterea sau noile începuturi și sunt dăruite îndeosebi la nașterea unui copil. Este îndrăgită de multă lume datorită parfumului său special și se găsește sub o mie de varietăți.
- Lalele, frumoasele mele lalele. Noi le îndrăgim și le iubim, pentru că nu avem de ce să nu facem asta. Ne întoarcem la ele, căci își fac apariția primăvara și sunt unele din cele mai frumoase flori din lume, care cuceresc prin simplitatea, forma lor grațioasă și culorile puternice. Aceste flori pot fi dăruite atât soției, cât și mamei sau colegei cu ocazia venirii primăverii, pentru că sunt unele din cele mai apreciate flori ale acestui sezon.
Cele mai frumoase flori de toamnă
Pentru unele flori, toamna nu înseamnă sfârșit, ci înseamnă renaștere. Chiar dacă natura capătă o altă culoare, în tonuri galben-rubinii, rămân vii câteva pete de culoare, ce-și fac apariția, când altele dispar.
- Aster, cunoscute și sub numele de steluțe de toamnă, sunt niște flori perene de culoare albastră, asemănătoare cu crizantemele. Ele înfloresc la sfârșitul verii și chiar până târziu în toamnă și sunt ideale pentru creștere în ghivece sau pe post de gard natural.
- Tradafirii, chiar dacă ați fi tentați să credeți că își fac apariția doar în sezonul cald, aceste flori populare înfloresc chiar și în toamnă târziu, cât timp sunt îngrijite corespunzător. Dacă vă doriți să reziste cât mai mult, alegeți tipul de trandafir în funcție de solul de care dispuneți, de gradul de umiditate și de timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru îngrijirea lui.
- Crizantema, este una din cele mai populare flori ale toamnei se mai numește în popor și margareta de toamnă. Această plantă, ce provine din Asia și Europa de Nord-Est, se adaptează foarte bine și în ghivecele cu flori, rezistând chiar în condiții de iluminare slabă.
- Dalia, una din florile noastre preferate, deși înflorește în mijlocul verii, ele rezistă până la prima brumă. Este originară din America Centrală și cea de Sud, dar se găsește frecvent și în grădinile românilor, deoarece se adaptează ușor la condițiile noastre de mediu. În funcție de culorile sale, care pot fi alb, roșu, roz sau galben, are diverse semnificații atunci când sunt oferite în dar, de la recunoștință și respect, până la dor.
- Gladiola este o floare cu aspect elegant, ce se găsește într-o mulțime de nuanțe și se adaptează foarte ușor mediului. Momentul în care ea înflorește este în luna august și rezistă cu brio și în lunile de toamnă, cât timp au parte de soare. În trecut, grecii și romanii o considerau o plantă puternică, simbolul victoriei iar că bulbii ei au puteri magice, ferindu-i de moarte în lupte.
Cele mai frumoase flori de cameră/apartament
Florile de apartament dau un alt aer încăperii, la propriu și la figurat, și au puterea să-ți schimbe starea de spirit, de îndată ce le privești. Ele ocupă cu succes locul decorațiunilor și atunci când sunt îngrijite corespunzător, ele te răsplătesc cu o viață îndelungată în casa ta. Care sunt cele mai frumoase flori de apartament, pe care merită să le ai?
- Violeta africană, una din cele mai ușor de întreținut plante de apartament, singurele sale cerințe fiind udarea cu apă călduță și multă căldură și lumină filtrată. Dacă îi veți oferi aceste lucruri, violeta va înflori pe tot parcursul anului și îți va colora încăperea.
- Anthurium, o floare care ne place foarte mult, căci florile sale în formă de inimă rezistă timp îndelungat, dacă are parte de lumină puternică. Florile sale au diverse culori, precum roz, roșu, lavandă sau alb. Un alt avantaj al acestei plante este că e ușor de îngrijit, fiind necesară udarea sa o dată sau de două ori pe săptămână. Cu toate acestea, este important să știți că Anthurium trebuie ferită de copii sau animalele de companie, deoarece este otrăvitoare și provoacă boli, dacă este consumată.
- Gloxinia este floarea pe care o alegi atunci când vrei să întâmpini primăvara cu multă culoare, pentru că această plantă înflorește la sfârșitul iernii. Ne încântă privirea cu florile sale mari, în formă de clopoțel și pentru a rezista în timp, are nevoie de căldură și umiditate. Pe timpul iernii, vei observa că gloxinia dispare complet de la suprafața solului, însă acest lucru nu înseamnă că a murit, ci ea “hibernează”, urmând ca la sosirea primăverii să înflorească din nou.
- Hibiscus, o plantă tropicală care face flori imense, în culori frumoase, precum roz, portocaliu, galben, alb sau chiar albastru. Dacă o vei așeza pe o instalație verticală, această plantă va crește ca un copac și va înflori la sfârșitul primăverii sau toamna, ocazional. Condițiile sale de creștere presupun lumina intensă și solul umed iar astfel, hibiscusul va rezista timp îndelungat.
- Oxalis, numită și trifoiul norocos, deoarece are frunzele formate din patru foliole în formă de inimă, de culoare maron-vișiniu și verde la vârf. Plantă originară din Mexic, oxalis are nevoie de câteva ore de lumină pe zi, pentru ca vara sau toamna să înflorească. Datorită formei sale specifice, se spune că această plantă aduce noroc celui care o ține în casă.
Cele mai frumoase flori de balcon - cele care rezistă la frig
Chiar dacă e iarnă, nu înseamnă că balconul tău trebuie să fie lipsit de culoare, la fel ca vremea de afară, ci poți să-ți creezi propria primăvară chiar în casa ta, cât timp alegi florile potrivite, rezistente la frig.
- Cyclamen, niște plante superbe, ce nu numai că sunt rezistente la frig, ci mai și înfloresc pe timpul iernii, încântându-ne cu florile sale în culori aprinse. Cyclamenul este o plantă perenă, ce înflorește an de an și are patru faze de creștere, una dintre ele fiind adormirea, momentul în care mulți cred că a murit. Însă, pentru a preveni această etapă și a menține florile cât mai mult timp, țineți-o la o temperatură de 13-18 grade pe timp de zi și 11-13 grade noaptea.
- Cactusul de Crăciun, numit în termeni mai populari Crăciunița, este o plantă ce înflorește iarna, în preajma Crăciunului. Frunzele sale sunt groase și cărnoase iar florile sale au culori variate, cea mai des întâlnită fiind cea roșie. Pentru a rezista timp îndelungat, planta trebuie să fie ținută departe de sursele de căldură și udată des iar pământul să fie drenat ușor.
- Bergenia este o plantă perenă, de talie mică cu tulpini maronii, frunze în formă de inimă și flori mici, roz sau mov deschis, ce se aseamănă cu trompetele. Această plantă preferă solul nisipos și locurile semi-umbrite sau însorite iar pe timpul iernii, nu necesită vreo protecție specială, deoarece este destul de rezistentă.
- Trandafirul Crăciunului, o plantă ale cărei flori nu aduc aminte deloc de trandafiri, ci fac parte dintr-o altă familie de plante, numită Ranunculus. Este ușor de îngrijit, trandafirul Crăciunului având nevoie doar de un sol calcaros, un ghiveci mai mare și un loc răcoros. Recomandarea noastră e ca atunci când atingeți aceste plante, folosiți mănuși sau spălați-vă pe mâini după, pentru că sunt toxice.
- Campanula este o floare care nu suportă căldura și este prietenă bună cu frigul iar pe timpul iernii colorează balcoanele în nuanțe albastru-mov, cu florile sale mici. Nu are nevoie de îngrijire specială, o cantitate mică de apă fiindu-i necesară în zilele în care gerul se înmoaie. Dacă vă decideți pentru campanula, amplasați-o într-un loc luminos, însă nu în bătaia soarelui.
Cele mai frumoase flori cățărătoare
Ce îmbrăcăminte mai frumoasă există pentru casă, dacă nu una naturală, din flori colorate, ce se cațără pe ziduri și stau în lumina soarelui? De fiecare dată când ajungi sau pleci de acasă, ai parte nu numai de o priveliște superbă, ci și de un parfum care îți face zilele mai bune. Ce flori cățărătoare sunt cele mai indicate și bineînțeles, frumoase pentru casa ta?
- Wisteria, o plantă ce face flori superbe și te transpune zi de zi într-un cadru de poveste, mai ales dacă îi oferi suficient spațiu pentru a se dezvolta rapid. Wisteria, numită și gilcina, face flori mari, sub formă de ciorchine de culoare violet iar în condiții corespunzătoare, ea ajunge până la 20 metri în înălțime și 10 metri întindere în lateral.
- Trâmbița, numită în termeni populari și trompeta americană, această plantă este originară din America și înfrumusețează gardurile curților cu florile sale mari, portocalii și cu formă de trompetă. Nu are nevoie de o îngrijire specială, rezistând foarte bine la secetă sau ger, și înflorește din iulie până în octombrie, timp suficient de lung încât să aducă farmec grădinii tale.
- Clematita, o plantă cățărătoare ce îți îmbracă frumos casa și grădina, cu flori mov, roz, albastre, fucsia sau albe și care poate crește până la zece metri înălțime. Clematita înflorește la începutul primăverii, până toamna târziu și pentru a rezista cât mai mult timp, are nevoie de soare, dar îi priește și o climă rece și ploioasă. Dacă ai parte de o vreme secetoasă, este necesar să o uzi cât mai des, pentru a rezista în timp.
- Passiflora, probabil că ați auzit de ea și știți că este o plantă foarte bună pentru stările de neliniște, având efecte calmante. Însă, această plantă, cunoscută drept floarea pasiunii, este un gen ce include mai bine de 400 de specii de arbuşti şi flori căţărătoare și înfrumusețează casele oamenilor cu florile sale viu colorate, începând din primăvară, până în toamnă, târziu. Are nevoie de termperaturi moderate sau ridicate și de lumină din belșug și atinge înălțimi chiar de 6 metri.
- Trandafirul cățărător, iată că ne întoarcem din nou la el, căci se găsește sub o mulțime de forme iar aceasta e una care ne încântă toate simțurile, căci pe lângă faptul că care flori frumoase și pline de eleganță, sunt și extrem de parfumate. Le recomandăm cu drag oricărei persoane care își dorește culoare în grădina sa, pentru că se dezvoltă rapid și rezistă în orice condiție meteorologică, inclusiv în ger.
Cum există atâtea specii de plante în această lume, e imposibil să nu găsești una care să nu-ți lumineze privirea măcar pentru o clipă. Parfumul lor, frumusețea pe care ne-o aduc în casă și felul în care ne conectează mai ușor cu natura sunt atuuri ale florilor, în fața cărora e greu să nu cedezi, o dată ce primești în dar una.
Pentru a descoperi care este floarea care se potrivește cel mai bine cu personalitatea ta și cu dorințele tale, îndrăznește să calci pragul laboratorului nostru secret- Gioia Flowers - și vei intra într-un mic univers, unde plantele fac regulile iar artizanii floriști le găsesc perechea, mai întâi într-un buchet de flori, după care, în brațele tale.
***
Buchete și aranjamente realizate în atelierul de design floral Gioia Flowers.