Telefon +40786121519

Ghid practic pentru cununia civila

Te-ai bucurat de momente minunate, pline de emoție și fluturi în stomac la cererea în căsătorie, iar acum, pentru a intra în rândul cuplurilor căsătorite, trebuie să pui la punct planul care să vă unească destinele în fața ofițerului de Stare Civilă, iar mai apoi cel pentru cununia religioasă.

Deși este mai puțin apreciat, momentul cununiei civile va fi la fel de emoționant și va crea amintiri plăcute. Tot ce trebuie să faci este să îl organizezi în detaliu și să-l planifici din timp pentru ca cele două “DA-uri!” să fie spuse cu relaxare și convingere. 

Pașii necesari în organizarea cununiei civile

Oficierea căsătoriei în fața unui reprezentant al statului necesită timp pentru a pune în ordine actele, a stabili data și ora și a planifica totul cu atenție. Vei avea de înfruntat câteva obstacole, însă cu o organizare minuțioasă vei trece cu brio peste prima încercare din viața de viitor cuplu căsătorit. 

CÂND: Cum stabilim data

  • Atunci când stabilești data ceremoniei trebuie să ai în vedere în primul rând dorința voastră (poate visezi să vă căsătoriți în ziua în care v-ați cunoscut sau în cea care să vă amintească de primul sărut, ori în anotimpul preferat etc.). Apoi, consultă programul Stării Civile și încearcă să găsești o cale de mijloc prin care acesta să se plieze pe disponibilitatea familiei și a invitaților, dar și pe dorințele voastre. Pare dificil, însă nu este imposibil. 
  • Cum toți mirii preferă o zi de weekend, sâmbăta este una dintre cele mai aglomerate. Dar dacă invitații nu pot în altă zi, te vei putea programa atunci. Ține cont însă că totul trebuie programat din timp. 
  • Pentru a te bucura în tihnă de acest eveniment, poți alege însă să oficializezi relația de cuplu într-o zi lucrătoare, poate într-un cadru restrâns, doar cu familia și prietenii disponibili. Alegerea este a voastră.

UNDE: Idei de locații pentru o cununie civilă de vis

  • În mod normal, cununia civilă are loc în orașul de domiciliu al unuia dintre soți, în București fiind luat în calcul și sectorul de care aparțineți, iar evenimentul are loc în cadrul primăriei, la Starea Civilă.
  • Dacă îți dorești să ai parte de o nuntă ca în basme, poți discuta la primărie pentru a-ți pune la dispoziție un ofițer de la Starea Civilă care să vă însoțească într-o locație aleasă de voi. Poți opta pentru un cadru boem, pe malul unui lac sau într-un parc, ori pe terasa unui local, în aer liber. Totuși, acestea sunt cazuri excepționale și țin de disponibilitatea personalului administrativ.

INVITATII CUNUNIE

La fel ca la cununia religioasă și petrecerea de nuntă, și cununia civilă trebuie să fie anunțată din timp. La cununia civilă însă nu se practică în general invitațiile. Totuși, poți crea o invitație care să cuprindă toate cele trei momente comune nunții (cununia civilă, religioasă și petrecerea). Ai grijă la sincronizarea datelor astfel încât invitații să știe din timp de evenimente.

  • Anunță-i pe cei dragi de eveniment cu cel puțin două săptămâni înainte și ai grijă să precizezi dacă există o petrecere ulterioară ceremoniei sau nu. Nu uita că întregul moment durează aproximativ 10 minute, deci asigură-te că invitații ajung mai devreme pentru a nu rata ceremonia. 
  • În cazul în care sunteți doar voi, familia și câțiva apropiați, poți alege să îi anunți prin telefon sau orice alt mijloc de comunicare despre data și ora cununiei civile. În felul acesta nu vor fi probleme legate de momentul în care oferi invitația și data pe care ți-o comunică disponibilă la Starea Civilă (poți avea ghinionul să nu te poți căsători în ziua planificată din lipsă de locuri, după cum urmează să detaliem). 

ACTE NECESARE:

Ca orice întâlnire cu organele administrative, vei avea nevoie de o serie de acte pentru a se putea emite un certificat de căsătorie în urma consimțământului vostru.

Trebuie să știi, în primul rând, că vârsta minimă pentru cuplurile care doresc să se căsătorească este 18 ani. 

Actele necesare includ o serie de analize medicale obligatorii pentru completarea actului prenupțial - analize de sânge pentru testul HIV și sifilis, la care se adaugă o radiografie pulmonară. Medicul de familie va completa certificatul prenupțial cu textul “apt pentru căsătorie”. Ai în vedere faptul că certificatul prenupțial trebuie să fie datat cu ziua în care depuneți actele la Primărie, deoarece este valabil doar 14 zile de la data eliberării lui de către medicul de familie.


Concret, actele pentru cununia civilă trebuie să cuprindă:

  • certificatele de naștere (original și copie)
  • certificatele medicale prenupțiale
  • actele de identitate (original și copie), ambele valabile la data încheierii căsătoriei
  • 2 timbre fiscale în valoarea de 1 leu

Dacă unul dintre soți nu se află la prima căsătorie, sunt necesare și:

  • Sentința definitivă de divorț în două exemplare (copii legalizate) dacă persoanele sunt divorțate
  • Certificatul de deces original și copie legalizată dacă unul dintre soți sau ambii au rămas văduvi
  • Atunci când din căsătoria anterioară au rezultat copii care sunt în îngrijirea soțului sau a soției care se recăsătorește, se vor prezenta certificatele de naștere originale și copiile acestora.

Dacă unul dintre soți are domiciliul în străinătate, sunt necesare și:

  • Pașaportul cetățeanului străin, cu viza valabilă cel puțin de la depunerea actelor până la oficierea căsătoriei;
  • Certificatul de naștere în original și traducerea legalizată la un notar public;
  • Declarație de la un notar în care trebuie să fie trecute datele de stare civilă, precizând dacă persoana respectivă a mai fost sau nu căsătorit(ă). În caz de divorț se va prezenta și sentința de divorț în original și copie legalizată.
  • Dovada emisă de misiunile diplomatice sau oficiile consulare din România prin care rezultă îndeplinirea condițiilor de fond cerute de legea națională de proveniență pentru încheierea căsătoriei în România.

Toate actele necesare, în funcție de situația fiecărui cuplu, se vor depune la Starea Civilă cu maxim 14 zile și minim 10 zile înainte de data la care vă doriți să aibă loc cununia civilă. Nu uita că certificatul prenupțial are o valabilitate de 14 zile, deci asigură-te că îl aveți datat începând cu ziua depunerii actelor la Primărie.


De asemenea, trebuie să știi că la depunerea actelor este necesară prezența ambilor membrii din cuplu, așadar vezi cum îți organizezi programul pentru a te sincroniza cu partenerul tău.


PAȘI DUPĂ CUNUNIA CIVILĂ

Momentul special pare să fi trecut fulgerător, iar acum este nevoie să mai parcurgi o serie de etape pentru a intra în legalitate după emiterea certificatului de căsătorie. 

  • Astfel, în cazul în care mariajul a produs schimbări de nume pentru unul sau ambii parteneri trebuie să fie schimbatul actul de identitate, într-un interval de 15 zile lucrătoare. Dacă ați plănuit deja o călătorie în această perioadă, ar fi bine să anunți la Starea Civilă pentru a nu-ți anula actul de identitate.
  • De asemenea, noul nume trebuie actualizat după căsătorie și în actele de la job, la bancă sau furnizorii de energie, gaz sau telefonie.
  • Cardul de sănătate, permisul de conducere sau actele mașinii - talon și certificat de înmatriculare (în cazul în care există un autoturism pe numele tău). 

ÎNTREBĂRI FRECVENTE:

Nașii de cununie

Cine poate fi naș de cununie? 

Spre deosebire de cununia religioasă, unde nașii trebuie să reprezinte la rândul lor o familie, deci să fie căsătoriți civil și religios, la cununia civilă poți avea drept martori orice adult care are în posesie un act de identitate. 

Cum îți alegi nașii de cununie?

În general cuplurile își aleg drept nași prietenii apropiați, uneori de aceeași vârstă cu ei, alteori din rândul cuplurilor din familia unui dintre parteneri. Fie sunt aceiași nași cu cei de la botez, ori rude apropiate. Indiferent de opțiune, nașii de la cununia civilă sunt și cei care vor participa și la ceremonia religioasă.

Cât costă să fii naș de cununie?

Nici una dintre etapele înregistrării la Starea Civilă nu presupune costuri pentru nași. Totuși, cuplul de martori va avea nevoie de ținute pentru eveniment (aproximativ 1000 lei), nașa va fi nevoită să facă o vizită la coafor (aproximativ 100-150 lei) și poate să apeleze la un make-up artist pentru un machiaj special (100-150 lei). 

De asemenea, se obișnuiește ca la început de drum mirii să primească din partea nașilor un cadou la cununia civilă. Acesta poate fi unul simbolic dar în general el reprezintă un cadou de “casă nouă”, necesar mirilor.

Ce acte trebuie pentru cununie?

Nașii sunt cei mai norocoși din acest punct de vedere, căci au nevoie doar de propriul buletin pentru a semna ca martor la căsătoria cuplului. Practic, naș de cununie poate fi orice persoană majoră, care are actul de identitate la el.

Ce trebuie să cumpere nașii de cununie?

În afară de costul ținutelor și pregătirea pentru eveniment, nașii trebuie să cumpere un cadou pentru tinerii însurăței.

Ce conțin colacii nașilor de cununie?

Un obicei din Moldova spune că nașii trebuie să primească drept cadou doi sau trei colaci mari, dulci, din făină de grâu de calitate superioară în timpul nunții sau a doua zi după nuntă din partea finilor sau socrilor.

Cum trebuie să se îmbrace nașii la o cununie?

Având în vedere că se desfășoară într-un cadru formal, ținutele nașilor de la cununie pot fi compuse din:

  • Nașa poate purta o rochie cu linii clasice, în culori elegante, fără prea multe accesorii.
  • Nașul își va asorta costumul clasic la ținuta partenerei printr-un detaliu precum culoarea cravatei sau papionului. 

Eleganţă prin simplitate ar trebui să caracterizeze ţinutele la un astfel de eveniment.

Ce rol au nașii de cununie?

Nașii sunt, după cum spune o vorbă, familia pe care ți-o alegi. Aceștia devin părinții spirituali care ghidează familia nou formată și le sunt alături celor doi însurăței.

Mirii

Cât costă o cununie civilă?

În principiu, la depunerea actelor pentru cununia civilă ai de achitat doar o taxă de 2 lei (echivalentul a două timbre). Dacă însă îți dorești să oficiezi căsătoria într-un alt loc decât Starea Civilă trebuie să te pregătești să achiți o taxă, care variază în funcție de oraș, de la câteva sute de lei până la peste 1000 lei. De asemenea, zilele de weekend sunt taxate, oficierea căsătoriilor în perioada Luni-Vineri, în timpul programului de lucru fiind gratuită.

Pe lângă aceste taxe, mirii vor cheltui sume importante pentru ținute, fotograf, cameraman și masa la restaurant, dacă decid să organizeze o petrecere după eveniment. Prețurile variază în funcție de opțiunile tale.

Ce reprezintă lumânările de la cununie?

În accepțiunea creștină, lumânarea aprinsă este simbolul purității sufletești, evidențiând puterea credinței și focul iubirii creștine. Lumânările de cununie au drept reprezentare lumina credinței, cea care trebuie să îi însoțească în viață pe miri. Ele mai simbolizează și modelul luminos al nașilor, cei care le vor ghida pașii prin viața de tineri căsătoriți însurățeilor.

***aranjament GIOIA Flowers 

Ce se face cu lumânările de la cununie? La cine rămân?

Lumânările de cununie sunt aduse în Biserică de către domnișorii de onoare și apoi sunt date nașilor. Preotul este cel care le aprinde, rămânând astfel pe tot parcursul slujbei religioase în grija nașilor. La final, lumânările sunt luate acasă de către miri, iar aceștia vor reveni cu ele la Biserică în prima duminică de după nuntă, atunci când alături de nași vor participa la o mică slujbă. 

ghid_cununie_civila

***aranjament GIOIA Flowers 

Ce buchet ți se potrivește?

Buchetul de cununie ar trebui să fie ușor pentru a nu te incomoda și să se potrivească ținutei și înălțimii tale. Dar cel mai important dintre toate, trebuie să se potrivească personalității tale. Având în vedere că va apărea în toate fotografiile și-ți va fi mereu alături pe parcursul acestui moment deosebit, e important să-ți facă plăcere să-l privești.

 ***aranjament GIOIA Flowers

Cât durează o cununie civilă?

Momentul în care cei doi miri spun “Da!” în fața ofițerului de Stare Civilă durează în jur de 10 minute. Cei doi însurăței vor semna apoi într-un registru și vor face poze alături de invitați în timp ce servesc un pișcot și ciocnesc cu pahar de șampanie. Ulterior, nuntașii pot muta petrecerea într-un restaurant sau pot păstra distracția pentru finalul ceremoniei religioase, la nunta cea mare. Totul depinde de preferințele de organizare ale proaspătului cuplu.

Cât durează slujba de cununie?

Cununia religioasă este un moment cu o încărcătură emoțională specială, în care dragostea celor doi se unește în fața lui Dumnezeu. Slujba oficiată în Biserică presupune mai multe momente simbolice, cu o însemnătate aparte în religia creștină, de aceea momentul poate dura aproximativ o oră, în funcție de Biserica la care decizi să organizezi nunta.

Ce se servește la o cununie civilă?

După momentul în care deveniți oficial o familie, invitații și miri se retrag într-un loc special amenajat în cadrul Stării Civile și servesc pișcoturi, bomboane și șampanie în cinstea marelui eveniment.

Cum trebuie să se îmbrace mirii la o cununie?

Cununia civilă este un moment care implică un aer de formalitate, deci ținuta adoptată de miri ar trebui să fie una lejeră, dar totuși elegantă, nu foarte încărcată de accesorii, mergând pe a exprima eleganță prin simplitate. 

La cununia religioasă mireasa va îmbrăca o rochie albă, după cum se obișnuiește, iar mirele va purta un costum extrem de elegant. Unele cupluri, care aleg să oficieze cununia civilă și cea religioasă în aceeași zi, pot opta pentru rochia de mireasă și costumul de mire încă de la Starea Civilă. 

Când se dau colacii la nașii de cununie?

Un obicei din Moldova spune că nașii trebuie să primească drept cadou doi sau trei colaci mari, dulci, din făină de grâu de calitate superioară în timpul nunții sau a doua zi după nuntă din partea finilor sau socrilor.

Când se face praznicul de cununie?

Cununia va fi sărbătorită de către cei doi miri în fiecare an, la data la care aceasta a avut loc, ca semn al bucuriei și recunoștinței față de fericitul eveniment.

Invitații

Cum trebuie să se îmbrace invitații la o cununie?

Nunțile sunt momente speciale, în care se impun ținute de ocazie. Spre deosebire de cununia civilă unde invitații pot adopta o ținută lejeră, casual, cât mai simplă și fără accesorizare în exces. 

Cununia religioasă și ea necesită ținute elegante, dar decente, căci nu este indicat să intrăm în Biserică cu decolteuri adânci sau fuste prea scurte, în timp ce petrecerea este marcată fie de rochii de seară, din materiale prețioase, cu imprimeuri speciale și de lungimi diferite, în funcție de preferințe.

Domnii, norocoși din fire, pot adapta un costum casual ziua, iar seara vor alege unul elegant, cu mici accente la nivelul cravatei, papionului sau batistei în funcție de opțiuni. 

Ce cadouri dau invitații la o cununie civilă?

Cadourile de la cununia civilă au drept principiu utilitatea. În general se oferă accesorii pentru casă, obiecte utile pentru noua familie în propriul cămin. Dacă vrei să treci peste clasicele lenjerii de pat, seturi de farfurii sau oale de gătit, poți încerca să studiezi din timp preferințele și dorințele mirilor pentru a-i putea surprinde cu un dar folositor.

"Cât se dă la o cununie civilă?"

Cadourile în plic sunt de obicei oferite de persoanele care preferă să nu dea greș cu un dar ce ar putea fi nefolositor sau care decid și să ajute din punct de vedere financiar noua familie. În general, nu există o sumă stabilită care se oferă. Atunci când se organizează o petrecere după cununia civilă și aceasta are loc la un restaurant, trebuie să ții cont de cât costă tacâmul, astfel încât să poți acoperi cheltuielile mirilor și să adaugi și un bonus, cadou care să le rămână.

Ce flori se duc la cununie?

La orice ceremonie de cununie se oferă flori în dar, care se obișnuiesc a fi ținute bolta pentru ca mirii să pășească pe sub ea la finalul cununiei civile. Acestea sunt adesea florile specifice anotimpului, aranjate în buchete speciale. Totuși, orice buchet pentru cununie ar trebui să caracterizeze mireasa și relația dintre ea și cel care oferă florile. 

***aranjament GIOIA Flowers 

Dacă ești un apropiat și îi cunoști gusturile în materie de flori, poți opta pentru un buchet în care predomină floarea preferată. Vă spunem din experiență, miresele sunt înnebunite după trandafiri și bujori, deci sigur nu vei da greș cu un astfel de buchet.

***aranjament GIOIA Flowers 

De asemenea, poți oferi un buchet cu flori care au un parfum special. Buchetele de frezii viu colorate sau de mathiola vor fi cu siguranță apreciate.

Dacă îți dorești să te remarci în mulțimea de flori pe care mireasa le va primi, alege variante inedite, care se abat de la modelele clasice. Include în buchetul pentru cununie hortensii, azalee sau ranunculus, kangoroo paws, helleborus și astrantia. Vei știi că ai impresionat după sinceritatea zâmbetului miresei. 

***aranjament GIOIA Flowers 

Ce înseamnă să fii martor la cununie?

Calitatea de martor la o cununie civilă presupune semnarea în registrul Stării Civile, alături de miri, luând astfel la cunoștință de uniunea dintre cei doi în fața ofițerului Statului.

Ce se urează la o cununie civilă?

Fiind prima zi din viața de proaspăt căsătoriți, cu acte, urările cele mai frecvente sunt “Casă de piatră!” și “La mulți ani!”

Evenimentele cele mai frumoase din viața unui cuplu sunt cele în care își manifestă iubirea, iar cununia este ocazia de a spune lumii întregi cât de mult țineți unul la altul. Momentul în care deveniți o familie trebuie organizat cu atenție pentru ca la final să puteți zâmbi mulțumiți că ați mai trecut o experiență în cartea cu amintiri. Nu uitați să vă distrați și să vă iubiți toată viața la fel de mult ca în ziua cea mare.

 

Posturi mai vechi, dar inca faine
Posturile cele mai noi
Inchide (esc)

NEWSLETTER

Suntem o familie mare și ținem mult la cei ce ne sunt alături. De aceea, multe promoții sau beneficii sunt doar pentru apropiații noștri. Dacă vrei să faci parte din familie, abonează-te la newsletter.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Cauta

Meniu header

Cosul meu

Cosul este gol golut.
Cumpara ceva.
★ PĂRERILE CLIENȚILOR

Ce spun cei care au încercat produsele noastre

264 reviews
93%
(246)
4%
(10)
2%
(5)
1%
(2)
0%
(1)
R
Abonament floral - Standard
Raluca Grigore

De fiecare data este o bucurie sa primesti florile de la Gioia. Iar acum ca am invatat la atelierul floral sa le si asez altfel de fiecare data, la fiecare 2-3 zile am un nou buchet de flori

Flori proaspete si livratori cu zambete

Saptamana incepe mereu cu zambetul pe buze pentru ca livratorii Gioia sunt mereu binedispusi, in ton cu florile proaspte si mereu aranjate inedit. Va multumesc pentru vibe-ul pozitiv!

Multumim mult, Geta. Vibe-ul nostru e o reflexie a ceea ce vine de la voi, clientii nostri. Multumim ca ne sunteti alaturi!

N
Abonament floral - Plus
Nicoleta Svarlefus
Sursa de bucurie saptamanala

Buchetul de luni, de la Goia, e o bucurie pe care ma felicit ca am ales sa mi-o fac. Buchetele au fost mereu pe placul meu (flori proaspete, combinatii creative si inspirate), cu o singura exceptie. Intr-una din saptamani, a scapat in buchet un bujor "obosit"... de drum, probabil :) dar chiar si atunci, in urma sesizarii mele, echipa Gioia s-a revansat exemplar, ceea ce am apreciat foarte mult. Una peste alta, sunt incantata de colaborarea asta, de flori si de bucuria mea de luni. Multumesc cu recunostinta!

O splendoare

Nu e doar un buchet, e o experienta vizuala si olfactiva...o expresie dezarmanta a naturii si a talentului celor care au realizat buchetul! <3 nu ma asteptam sa impresioneze atat de puternic.

Superb, mai frumos ca in poza de prezentare

Buchetul a fost superb, mai frumos chiar decat in poza de prezentare! Livrarea super speedy! Cu siguranta o sa mai comand! xx

Un buchet de bujori superbi

Unul dintre cele mai frumoase buchete din cate am daruit pana acum! A fost o surpriza geniala! Bujorii infloriti si parfumati! Un aranjament foarte frumos si dragut! Livrare la timp si comunicare foarte buna.

💜💛❤️💛💚Superb💚🧡❤️💛💜

Mulțumesc pentru frumoasele flori! Au fost asa cum si le-a dorit gargarita mea💞

A
Abonament floral - Standard
Andra Preda
Minunatiile de Luni

Florile sunt mereu fresh si arata superb buchetelul! Astept cu entuziasm in fiecare Luni sa le primesc si mereu cand trec pe langa vaza ma incarc cu energie pozitiva ❤️ Multumesc pentru munca depusa pentru fiecare buchet!💐

Multumim pentru review! Ne bucura nespus sa vedem ca e apreciata!

C
Abonament floral - Standard
Corina Sirbulescu

Pana la ultimul buchet totul a fost minunat
La ultimul au inceput florile sa se scuture din a treia zi

Multumim ca ti-ai luat timp sa ne dai feedback, Corina. Ne pare rau sa auzim de experienta ta la ultima livrare. Iti reamintim ca abonamentul floral este acoperit de garantie si orice aranjament poate fi inlocuit, daca suntem contactati la cateva zile de la livrare. Facem asta tocmai pentru ca florile sunt foarte delicate, si desi investim mult in a maximiza durata lor de viata, ele pot fi afectate de nenumarati factori (lumina, temperatura, prezenta altor obiecte in preajma lor (fructele, spre exemplu)).

Abonament floral - Plus

Puncte bune: florile sunt proaspete, majoritar boboci iar bujorii sunt parfumati
Puncte slabe:
*sunt foarte putine flori intr-un buchet a carui valoare declarata este de 126 ron si care este pozitionat ca avand cu 40% mai multe flori: 3 bujori, 2 mathiola, 2 fire de astromelia micute si 4 ranunculus mici
*toate cele 3 buchete primite in ultimele saptamani au fost similare ca si compozitie, bazandu-se majoritar pe bujori; personal mi-as fi dorit mai multa diversitate

Am renuntat la abonament, de care nu am fost multumita - este o diferenta mare intre aranjamentele primite in abonament si buchetele pe care le realizeaza separat

Multumim mult pentru feedback, Anamaria. Ne-am luat notite si vom incerca, acolo unde este posibil, sa reactionam pe baza lui pentru a ne imbunatati serviciile.