Livrare gratuita in Bucuresti | Telefon +40741 631 965

Prima zi de scoala

Îți mai amintești prima ta zi de școală? 

Suflete emoționate, perechi de ochi mânate de curiozitatea descoperirii unei etape noi, rumoarea și agitația începutului.

Orizonturi deschise de careul în care, în fiecare an, se strigă, la început de septembrie, pentru prima oară numere de clasă și nume de învățătoare sau diriginti care îi vor ghida pe boboceii - nedesfăcuți sau desfăcuți - în descifrarea tainelor învățăturii.

Istorie și tradiții

Ziua în care copilul trece la etapa de elev este din toate timpurile una caracterizată de emoții puternice, presărată cu lacrimi pentru unii sau chiote de bucurie pentru alții. Din niciun scenariu nu lipsesc însă florile. 

Suntem parte din cele mai importante momente ale vieții tale și, de aceea, îți lăsăm aici câteva gânduri și informații utile despre cum să treci cu bine peste prima zi de școală (prima-prima, aceea de clasa I), alături de piticul tău. 

Spre final, ne-am încumetat să îți venim în ajutor și cu câteva sugestii pentru ca buchetul pentru doamna să fie remarcat și pus la loc de onoare (îți imaginezi și ce start plin de încredere îi dă un asemenea gest celui mic! ;)) 

Dacă este ceva cu care putem asocia primii pași ai elevilor îmbrăcați în uniforme noi, cu ghiozdane colorate și pantofiori lăcuiți sunt garoafele roșii, obișnuitele simboluri ale începutului de an școlar în România.

Copiii se strâng de ani buni în fața careului din curtea școlii, se cunosc pentru prima oară și leagă primele prietenii “mature”, unele pe viață, în prezența delicată a florilor pregătite pentru personalitatea care le va călăuzi primii pași, doamna învățătoare. În schimbul firului de garoafă, bobocelul primea în dar Abecedarul - cartea de la care începe totul.

Treptat, prima garoafă roșie s-a transformat într-un buchet, de speranțe, de valori și dorințe, prinse în flori tot mai impresionante. Pare că există o tendință de a te face remarcat încă din prima zi a anului școlar prin cadoul oferit învățătoarei. Astfel, elevi sunt prinși într-un soi de competiție a buchetelor florale, tot mai bogate, mai colorate și mai parfumate.

Cadouri pentru prima zi de școală

Ce oferim în prima zi de școală? Știm cât de importante și speciale sunt începuturile, iar emoția și entuziasmul unui start de an școlar sunt prinse în buchetele noastre. 

Pentru că spunând o poveste cu fiecare gest frumos pe care îl facem, oferind flori deosebite, în ton cu însemnătatea evenimentului, te vei remarca încă din prima zi. Buchetele noastre rămân în amintirea celui care le primește prin aspectul lucrat atent, cu flori unice, prinse “mână în mână” de crenguțe verzi și plante vioaie peste care domnește un parfum firesc, dar atât de rar...

Cum toamna este anotimpul care domină acest eveniment din viața puștilor noștri, putem împleti florile de sezon într-un buchet sau aranjament floral cu mesaj - fire de Anemone japoneze cu Salvie și Hortensii sau poate o combinație de floarea soarelui, daliile și cosmos vor rămâne în amintirea doamnei drept cadoul special de la elevul Acela.

 

Ce îți putem pregăti din timp? 

Aranjamente cu trandafiri românești, mini-orhidee sau un buchet de frezii și trandafiri. 

Ramă cu flori

 

Aranjament cu creioane colorate

Cum aleg, ca părinte, un aranjament pentru prima zi de școală?

Știm că fiecare părinte vrea ce e mai generos pentru cel mic, dar, ziua e lungă și solicitantă pentru puști, așa că, lăsăm aici câteva sugestii prin care poți face impresie și îl poți proteja pe cel mic. 

 • coordonează "dimensiunile" copiilor și buchetele/aranjamentele florale.
 • dacă optezi pentru buchete, alege flori rezistente (vor rămâne o perioadă de câteva ore în afara apei, deci nehidratate)
 • preorder, pentru a nu întârzia la careu din prima zi: este mereu coadă în florarii în dimineața primei zile de școală.

Lege - prima zi de școală liberă pentru părinți

Pentru că prima zi a anului școlar are o încărcătură emoțională aparte, părinții participă desigur, retrăind poate momente din trecut. 

Cum acesta coincide cu începutul săptămânii lucrătoare, de multe ori vei fi nevoit să te învoiești de la serviciu pentru câteva ore, să îți iei o zi de concediu, iar în sprijinul tău a existat un proiect de lege care ți-ar fi permis să ai liber în prima zi de școală a celui mic fără toate aceste probleme. 

Inițiatorul proiectului și-a expus motivele acestui demers însă nu a avut parte de susținere în forurile decizionale pentru că s-a constatat crearea unui haos - până la urmă și cadrele didactice sunt părinți și își doresc să participe la festivitățile copiiilor lor.

 

Ce faci înainte de prima zi de școală?

Sunt copii pentru care începutul școlii reprezintă motiv de bucurie, însă sunt și alții mai emotivi, care capătă o serie de temeri față de nou. Emoțiile începutului de an școlar pot pune multă presiune pe cei mici, dar și pe părinți, care din prea mult entuziasm pot ajunge să agraveze anxietatea copilului. Este nevoie de înțelegere și răbdare, dar și de un set de pași ce vor face drumul către careu și parcursul școlar mai ușor:

 • părinții și bunicii trebuie să îi prezinte celui mic aspectele pozitive ale noii experiențe - va cunoaște noi prieteni, va afla informații prețioase pentru viitorul lui, va merge în excursii și tabere alături de colegii săi sau poate va practica un sport.
 • trebuie organizat programul zilnic astfel încât să cuprindă și activități extrașcolare - orele de masă, joacă și somn sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.
 • consultul oftalmologic este o necesitate înaintea începerii anului școlar pentru a putea depista anumite afecțiuni. Acesta este un pas ce trebuie parcurs chiar cu mult timp înainte de prima zi de școală.
 • ghiozdanul trebuie adaptat la înălțimea celui mic și ținut cont de posibilitățile sale fizice. Un ghiozdan tip troler fiind chiar indicat în acest caz.
 • micul dejun nu trebuie omis din rutina zilnică - alimentația este esențială în dezvoltarea copiilor, de aceea este important să fie bine hrăniți, cu alimente bogate în nutrienți, care să le sprijine efortul psihic de la școală.
 • igiena nu este un subiect ce trebuie ocolit - încurajează-i pe cei mici să folosească toaleta școlii pentru a spăla mâinile înainte de o gustare.
 • implicați copilul în activitățile pentru pregătirea primei zile de școală - alegerea și cumpărarea rechizitelor, a hainelor, precum și acomodarea cu noul loc de studiu printr-o vizită de cunoaștere a doamnei învățătoare și a clasei.

Cât costă prima zi de școală?

Fiecare început de an școlar este o provocare financiară pentru părinți. Cei mici au nevoie de rechizite, haine și o serie de accesorii care să le facă viața de elev mai ușoară. Pentru ca prima zi de școală să fie completă, copiii au nevoie de un ghiozdan echipat corespunzător cu:

 • penar, creioane, carioci, radieră, stilou, acuarele, bloc de desen, caiete. Din unele nu trebui să lipsească nici seturile de geometrie, pixurile, cutia pentru mâncare sau un calculator de buzunar. 

În medie, toate acestea costă în jur de 350 lei, fără a adăuga uniforma sau echipamentul pentru sport. Ghiozdanul este cel mai costisitor produs dintre toate, cu un preț ce pornește de la 50 lei, dar care nu prezintă o calitate excepțională. Restul produselor sunt ușor mai accesibile, preţul unui stilou porneşte de la 5 lei, al unui caiet de matematică sau dictando de la un leu, iar a unui bloc de desen de la 1,7 lei.

Și pe noi ne-a inspirat arsenalul de școală! 

 

Cum să le vorbim copiilor despre prima zi de școală și cum să-i pregătim?

Ca adaptarea la noua rutină să fie una lină, cei mici au nevoie să se simtă în primul rând ascultați și înțeleși. Este firesc să fie temători în fața necunoscutului, dar este esențial să îi pregătim și mai cu seamă să ne pregătim pe noi ca părinți pentru situația în care copilul nostru este elev. 

Trecând de temerile personale, care îl pot influența drastic pe copilul care ne simte trăirile, încearcă câteva dintre cele mai utile sfaturi pentru o adaptare ușoară la etapa școlii:

 • păstrează o atitudine pozitivă față de școală și discută cu cel mic sincer despre temerile tale și modul în care tu ai rezolvat când erai de vârsta lui aceste neliniști (“Și eu mă temeam că nu îmi voi știi locul în bancă, dar doamna învățătoare ne-a asigurat că o putem întreba orice” sau “Credeam că nu voi reuși să îmi fac prieteni însă am reușit. Hai să-ți povestesc cum..”)
 • citiți împreună cărți de povești cu tema începutului de școală. Sunt ideale cele din care rezultă activitățile de acolo pentru ca cel mic să se poată acomoda psihic cu ce îl așteaptă.
 • ai grijă ca trecerea de la lunile de vacanță la rutina școlară să fie una ușoară. Dacă înainte orele de somn erau amânate până târziu în noapte, acum ele trebuie organizate treptat astfel încât cel mic să se poată trezi devreme dimineața. Și programul pentru jocuri sau stat la TV trebuie adaptat o dată cu începerea școlii, însă nu neglijați nevoia copiilor de activități extrașcolare pe parcursul noului an.
 • încearcă jocurile de rol, cu păpuși sau plușuri, astfel încât să îl introduci pe cel mic în mediul școlar într-un mod distractiv.
  • desenați un cadran de ceas și colorați orele pe care le va petrece la școală, precum și reprezentarea lor din calendar, astfel încât să aibă măcar vizual o noțiune a timpului, care va mai atenua frica de abandon.

   

  Cum decurge de obicei prima zi de școală pentru cei mici?

  Emoționați, atât copiii, cât și părinții se întâlnesc la careu pentru festivitățile de deschidere a noului an școlar. După acestea, doamnele învățătoare își vor pofti noii elevi în clasă, pentru a face cunoștință cu locul în care vor învăța lucruri noi.

  Ajunși în clasă, fiecare va fi invitat să se așeze în bancă și se va striga catalogul pentru a se cunoaște între ei.

   

  Ce punem pe bănci în prima zi de școală?

  Băncile din prima zi de școală aveau în trecut așezat Abecedarul, cartea de referință a clasei I. Astăzi, având în vedere că pentru învățăcei prima zi de școală a devenit clasa 0, aceștia nu mai primesc din prima taina literelor, ci unele manuale de activități, printate frumos, unele dintre ele chiar în format electronic.

   

  La ce oră începe prima zi de școală?

  Pentru a nu fi mult prea matinali pentru micii școlari, festivitățile și intrarea în clasă din prima zi de școală au loc începând cu ora 9.

   

  Ținuta: Cum să-l îmbraci pe cel mic în prima zi de școală?

  Având în vedere că şcolarii răspund prezent la catalog încă de la o vârstă fragedă, în clasa 0 nu este necesară purtarea unei uniforme. Părinţii sunt însă sfătuiţi ca vestimentaţia noilor elevi să fie una decentă, în sfera cromatică a nuanţelor de bleumarin, alb, negru, bej şi să se compună din cămaşă sau bluză deschisă la culoare şi pantaloni sau fustă (pentru fete) închisă la culoare.

   

  Prima zi de școală ca învățător 

  Poate că nu pare dar şi profesorii sunt emoţionaţi în prima zi de şcoală. Învăţătorii resimt acea responsabilitate ce se aşează pe umerii lor cu fiecare generaţie nouă pe care trebuie să o formeze. Cum copiii sunt tot mai diferiţi şi învăţătorii au nevoie de tehnici noi pentru a-i atrage pe cei mici în universul şcolar.

  De aceea, ei atrag atenţia noilor şcolari prin jocuri interactive şi metode speciale, printr-o abordare prietenoasă şi deschisă a orelor.

  Pentru a lăsa deoparte emoţiile, profesorii se pregătesc, îşi organizează riguros orele, modul în care arată clasa şi au grijă ca părinţii să fie conectaţi în permanenţă cu activităţile şi parcursul copiiilor.

  Micile gesturi, cadouri simbolice, atenţia şi înţelegerea oferite micilor parteneri de studiu vor consolida relaţia învăţător-şcolar.

   Detaliu floral cu trandafiri

  Sfaturi pentru prima zi de școală

  Atitudinea relaxată şi discuțiile deschise cu copiii sunt o soluţie pentru transformarea uneia dintre cele mai emoţionante zile din viaţa micuţilor într-un început plăcut al călătoriei către cunoaştere.

  Oricare ar fi evenimentul din viaţa ta, atelierul floral Gioia te așteptă pentru a împleti povestea florilor cu povestea ta. 

  Atunci când îţi doreşti să marchezi într-un mod special prima zi de şcoală a celor mici, să impresionezi sau să faci un gest plin de recunoştinţă pentru cei care le vor îndruma paşii, alege buchete de flori unice. 

  Aranjamente parfumate, ce rezistă mai bine de o săptămână, cu flori inedite, împletite cu cele deja consacrate şi reţeta zâmbetului mulţumitor este scrisă.

  Trece pragul celui mai simpatic atelier floral din București (așa ne spun clienții, să știi) și hai să mergem împreună, înapoi, la școală!

  Posturi mai vechi, dar inca faine
  Posturile cele mai noi
  Inchide (esc)

  NEWSLETTER

  Suntem o familie mare și ținem mult la cei ce ne sunt alături. De aceea, multe promoții sau beneficii sunt doar pentru apropiații noștri. Dacă vrei să faci parte din familie, abonează-te la newsletter.

  Age verification

  By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

  Cauta

  Cosul meu

  Cosul este gol golut.
  Cumpara ceva.
  ★ PĂRERILE CLIENȚILOR

  Ce spun cei care au încercat produsele noastre

  135 reviews
  93%
  (125)
  4%
  (6)
  1%
  (2)
  1%
  (1)
  1%
  (1)
  Flori proaspete si livratori cu zambete
  Multumim mult, Geta. Vibe-ul nostru e o reflexie a ceea ce vine de la voi, clientii nostri. Multumim ca ne sunteti alaturi!
  O splendoare
  Superb, mai frumos ca in poza de prezentare
  Un buchet de bujori superbi