Telefon +40786121519

Traditii de nunta - superstitii si obiceiuri

“A fost odată ca niciodată, că de nu ar fi, nu s-ar mai povesti...”

Așa încep toate basmele cu prinți și prințese și tot așa încep și poveștile de nuntă ale îndrăgostiților. Unele par desprinse din astfel de istorisiri, altele au un aer modern, însă majoritatea integrează într-o oarecare măsură și ceva din tradițiile și obiceiurile locului.

Aceste mici momente marchează nunta și îi dau doza de sare și piper pe care mulți o apreciază.

 

Dacă te afli pe ultima sută de metri cu pregătirile de nuntă ai putea arunca o privire printre aceste obiceiuri și superstiții, care nu doar că ți-ar putea aduce noroc în ziua cea mare, dar poate te-ar ajuta cu organizarea în cazul în care te-ai hotărât să respecți tradiția.

Tradiții înainte de nuntă

  • Pețitul - Înainte de a putea fi vorba de o nuntă, este nevoie ca viitorul mire să meargă la socrii săi pentru a le cere mâna fiicei. Acesta va fi însoțit de regulă de unul dintre părinți sau de frate. După ce are binecuvântarea părinților miresei, el îi va dărui alesei inimii sale inelul de logodnă și vor putea începe organizarea nunții, stabilirea datei nunții și a nașilor de cununie.
  • Cererea-târguiala - Această tradiție reprezenta practic cererea în căsătorie. Acasă la mireasă, părinții mirelui discutau cu cei ai fetei despre logodna copiilor, continuând etapa pețitului. Dacă se întâmpla ca fata să nu fie de acord cu măritișul, părinții săi erau nevoiți să găsească tot felul de scuze pentru a întârzia evenimentul, până când părinții mirelui decideau să renunțe.
  • Obiceiuri după pețit 
  1. Pregătirea zestrei - De vreme ce nunta avea să aibă loc, urma să fie pregătită zestrea mirilor. Acest obicei presupunea punerea într-o ladă a tuturor obiectelor necesare însurățeilor în noua lor viață de familie: lenjerii de pat brodate, perne, prosoape, pături, veselă, tacâmuri, iar mai nou aparate electrocasnice. Acest obicei simboliza statutul social al familiei - cu cât familia era mai înstărită, cu atât zestrea era mai bogată.
  2. Ploconul nașilor - Se obișnuia ca tinerii însurăței să meargă la nașii aleși cu un cadou în semn de mulțumire și apreciere. În mod tradițional, aceștia ofereau cadoul în ziua logodnei, când le făceau propunerea de a fi nași. Astăzi, cadoul oferit nașilor poate fi dat fie înainte de nuntă, în timpul sau chiar după eveniment, în funcție de înțelegerea dintre fini și nași. Acest cadou conține în general lucruri utile pentru casă (lenjerii de pat, prosoape, set de farfurii sau chiar un aparat electrocasnic).
  • Bărbieritul mirelui - O altă tradiție ce se păstrează și astăzi este cea a bărbieritului mirelui. Ea simbolizează trecerea de la stadiul de băiat la cel de bărbat și constă în aranjarea mirelui de către cavalerii de onoare, înainte de nuntă. Astăzi, obiceiul este păstrat pur simbolic. După tradiția bărbieritului, mirele și cavalerii pornesc spre casa nașilor, de unde împreună merg către mireasă, unde va avea loc și pregătirea acesteia.
  • Gătitul miresei - Această etapă a nunții presupune prezența nașei, a mamei, surorii și a domnișoarelor de onoare, care o ajută pe mireasă să se pregătească de ziua cea mare. Ele îi dau o mână de ajutor cu îmbrăcarea rochiei de mireasă, cu machiajul, coafura și așezarea accesoriilor, iar la final îi prin voalul. Pe tot parcursul pregătirilor se aude melodia "Ia-ţi mireasă ziua bună", care adesea îi emoţionează pe toţi cei prezenţi. Apoi, după ce mireasa este gata, mirele vine să o ia, o vede pentru prima oară în rochia albă și îi oferă buchetul. Mireasa prinde în pieptul nașului, nașei și mirelui cocardele, iar domnișoarele de onoare continuă acest lucru și pentru restul invitaților.
  • Hora miresei - Acest obicei se păstrează cu precădere în zona rurală și reprezintă dansul făcut în fața casei, înainte de plecarea mirilor și nuntașilor la slujba religioasă. Hora miresei simboliza bucuria părinților miresei că aceasta se mărită, nu rămâne “fată bătrână” și părăsește casa în rochie albă.
  • Turta miresei - Hora miresei se încheie în momentul în care nașa rupe turta miresei deasupra capului acesteia și apoi o împarte celor prezenți. Conform tradiției, cine mănâncă din turta miresei va avea parte de noroc și prosperitate. 
  • Alaiul de nuntă - La finalul horei, nuntaşii pornesc spre Biserică. Alaiul începe cu o domnişoară şi un cavaler de onoare, care duc lumânările mirilor. În urma lor se află naşul şi mireasa, apoi naşa şi mirele, socrii mari şi socrii mici. Tradiţia spune că toate femeile din alai trebuie să se afle pe partea stângă a bărbaţilor care le însoţesc. De asemenea, lumânările mirilor nu trebuie aşezate alăturat înainte de ceremonia religioasă, ci abia când mirii vor pleca împreună din Biserică.

Obiceiuri în timpul slujbei religioase

Ceremonia religioasă se desfăşoară în continuare după anumite reguli şi implică şi ea o serie de tradiţii.

  • Aşezarea mirilor, naşilor şi a socrilor - Urmând formula din cadrul alaiului, mireasa este însoţită la intrarea în Biserică de către naş, mirele de către naşă, femeile aflându-se în continuare la stânga bărbaţilor. Obiceiul spune că mirele trebuie să aibă mâna dreaptă liberă pentru a putea mânui sabia de luptă, cu care îşi va apăra mireasa. În faţa preotului, mireasa stă la stânga mirelui, iar naşii se află de o parte şi de alta a celor doi însurăţei. Socrii se aşează în general pe următorul rând, în spatele mirilor şi naşilor.
  • Schimbul de verighete - În biserică, preoţii slujesc pentru început slujba logodnei, care este una separată de cea a cununiei. Aceasta ar trebui să se organizeze separat, dar numeroase cupluri nu fac acest lucru. În cadrul ceremoniei de logodnă, preotul inversează verighetele între miri, apoi le aşează pe degetul inelar de la mâna stângă, unde vor rămâne pentru tot restul vieţii. Momentul este urmat de împărtăşirea celor doi soţi din acelaşi pahar, care marchează uniunea lor.
  • Încercarea de a se călca pe picior - În timpul cununiei religioase are loc un moment numit "Dansul lui Isaia" în jurul mesei. Atunci, mirele și mireasa obișnuiesc să încerce să se calce reciproc pe picior. Se spune că cel care îl va călca primul pe celelalt va fi persoana dominantă în familie.
  • Aruncarea cu grâu și orez - Un alt ritual care pare să aducă noroc și fertilitate este cel al aruncării peste miri cu grâu și orez la ieșirea din Biserică. La finalul slujbei, mirii se sărută, sunt ulterior felicitați de familie și apropiați. De obicei se împart bomboane și mărturii, iar la ieșirea din Biserică se formează un pod de flori pe sub care mirii trec, timp în care li se aruncă cu boabe de orez și grâu.   

 

Tradiții în timpul petrecerii de nuntă

După încheierea ceremoniei, mirii și nuntașii se îndreaptă către restaurant, unde va avea loc petrecerea. În tradiția românească, aceasta ar trebui să dureze trei nopți și trei zile, însă astăzi totul durează o singură seară, timp în care mai au loc o serie de tradiții extrem de spumoase mai ales pentru invitați.

  • Întâmpinarea oaspeților - Ajunși la restaurant, în general primii, mirii și nași, împreună cu socrii așteaptă venirea invitaților pentru a-i primi, ciocnind un pahar de șampanie. Domnișoarele de onoare îi conduc apoi pe invitați la masa lor. 
  • Valsul miresei - Valsul mirilor sau valsul miresei reprezintă momentul de deschidere al nunții și presupune dansul pe care cuplul l-a pregătit chiar și cu câteva luni înainte. Cei doi aleg în general melodia preferată pe car
  • e vor dansa, ca mai apoi să îi invite și pe ceilalți nuntași pe ring. Această tradiție este păstrată din vremea balurilor regale, când gazdele obișnuiau să deschidă petrecerea printr-un dans. În unele zone, acest dans aparține miresei cu tatăl său sau mirelui cu mama sa.
  • Furatul miresei - Un obicei pe care mulți îl practică la nuntă și care reprezintă un motiv în plus de distracție este furatul miresei. Se obișnuiește ca într-un moment de neatenție al mirelui și nașilor, mireasa să fie furată de către nuntași. Unul dintre aceștia se va întoarce cu pantoful miresei drept dovadă și cu scopul de a negocia răscumpărarea. Pentru ca mireasa să fie răscumpărată, mirele și nașul trebuie să ofere un dar hoților. De obicei, în schimbul miresei se oferă vin sau orice altă băutură alcoolică. Totuși, în zilele noastre, momentul este caracterizat de multă creativitate, așadar nu mai respectă o regulă. Mirele poate fi supus unor porunci precum cântatul în fața publicului sau răspunsul la o serie de întrebări pentru a dovedi cât de bine o cunoaște pe soția sa, ori să îi facă acesteia o declarație de dragoste.
  • Tăierea tortului de nuntă - Un alt moment așteptat din cadrul nunții este cel al tăierii tortului. Acesta este unul simbolic, ce reprezintă prima sarcină pe care cei doi tineri căsătoriți o îndeplinesc în calitate de soț și soție. Unele cupluri obișnuiesc să păstreze primul etaj al tortului la congelator pentru prima aniversare a căsătoriei.
  • Aruncarea buchetului - Acesta este momentul nunții mult așteptat de tinerele nemăritate. Ele sunt invitate de către mireasă pe ringul de dans pentru a prinde buchetul. Mireasa se întoarce cu spatele la ele și aruncă buchetul peste cap. Se spune că cea care îl va prinde se va mărita în scurt timp.
  • Aruncarea jartierei - La fel ca în cazul miresei și mirele îi invită pe tinerii neînsurați să pășească pe ringul de dans. Acesta va scoate cu dinții jartiera de pe piciorul miresei, într-un moment extrem de savuros și distractiv pentru invitați, pentru ca mai apoi să se întoarcă cu spatele și să arunce jartiera. Cel care o prinde va avea același noroc precum domnișoara care a prins buchetul.
  • Voalul miresei - O ultimă tradiție din cadrul nunții este desprinderea voalului miresei și înlocuirea acestuia cu o basma. Acesta marchează trecerea de la domnișoară la femeie de casă. Partea amuzantă a momentului este dată de refuzul miresei de a se transforma în gospodină și încercarea de a nu rămâne cu basmaua pe cap.

Obiceiuri după ziua nunții

  • Trecerea pragului - După petrecere, ajunși acasă, mirele va trece mireasa în brațe de pragul ușii, ca semn al uniunii dintre ei și al purtării de grijă.
  • Ciorba de potroace - În următoarea zi după nuntă, mirii și apropiații acestora se vor întâlni acasă la tinerii căsătoriți ori la părinții acestora pentru a mânca ciorba de potroace. Preparatul ar trebui gătit de către soție pentru a-și demonstra calitățile de gospodină.
  • Luna de miere - Un obicei care îi ajuta în trecut pe tinerii căsătoriți să se cunoască mai bine, mai ales în cazul în care nunțile erau aranjate, este acela al unei vacanțe pe care cei doi o petrec în calitate de soț și soție. Mirele practic “răpea” mireasa și plecau în luna de miere. Astăzi, aceștia aleg astfel să se relaxeze timp de câteva zile după petrecerea de nuntă. 
  • Scosul la Biserică - La o săptămână după marele eveniment, mirii și nașii merg la Biserică pentru o slujbă de binecuvântare. Preotul reaprinde lumânările de nuntă și citește o rugăciune prin care se roagă pentru uniunea lor.

Obiceiuri și tradiții în Moldova

În Moldova, la fel ca și în restul regiunilor țării, există o serie de obiceiuri pe care nuntașii le observă în cadrul evenimentului și care au o simbolistică aparte.

  • Se obișnuiește ca mirii să aibă două perechi de nași, ca semn al unui mire cu situație materială bună.
  • Bradul de nuntă și împodobirea sa sunt obiceiuri pe care nu le vezi lipsind de la nunțile moldovenești. Cu o zi înainte ornamentele pentru brad se pregătesc la casa miresei, urmând ca în dimineața nunții acesta să fie împodobit de către tinerii prezenți. Apoi bradul este purtat în fruntea alaiului de nuntă de către un cavaler de onoare până la Biserică. După ceremonie, bradul este așezat în fața casei mirilor, pentru ca oricine trece pe acolo să știe că se află o familie de tineri proaspăt căsătoriți. Astfel, bradul simbolizează vigoarea, prospețimea și viața îmbelșugată a celor doi.
  • În miercurea de dinaintea nunții se obișnuiește cernerea făinii pentru pâine și cozonaci.
  • Pentru slujba de la Biserică, mirii trebuie să aducă doi colaci, care vor rămâne acolo, o sticlă de vin, un covoraș pe care îl vor așeza la picioare, în fața lor, un prosop cu care vor fi legați la mână, cruciulițe și o icoană. Toate acestea și evident verighetele.
  • La petrecerea de la restaurant va fi așezată o găleată cu apă în care nuntașii își vor înmuia mâinile ca semn al purificării. După venirea tuturor invitaților, mireasa folosește apa din găleată și bucuiocul pentru a stropi pe nuntași.
  • Se obișnuiește ca socrii să le servească mirilor câte o linguriță de miere pentru a avea o viață îmbelșugată.
  • Colacul de nuntă se rupe în două la masa mirilor, iar aceștia îl oferă invitaților.
  •  După ce nașa desprinde voalul miresei din păr, celelalte fete nemăritate se prind într-o horă de adio pentru mireasa proaspăt devenită soție.

Obiceiuri și tradiții în Oltenia

  • Aici se obișnuiește ca nașii de nuntă să fie nașii de botez ai mirelui. 
  • Nașii trebuie să se ocupe de voalul miresei, lumânările și florile din pieptul mirelui.
  • În ziua de vineri de dinaintea nunții, cei doi tineri însurăței vor porni prin sat cu o ploscă de țuică pentru a-și alege nuntașii.
  • În sâmbăta anterioară nunții se organizează fedeșul, o petrecere în cinstea mirelui și miresei, la care sunt prezenți prietenii apropiați.
  • Bradul împodobit cu cozonaci și fructe este prezent și în tradiția oltenească, însă acesta se realizează la finalul nunții și este apoi lăsat în fața casei mirilor până ce se usucă.
  • În timp ce mireasa se pregătește este bocită pentru despărțirea de părinți.
  • Cei doi miri rostesc o “iertăciune” îngenunchiați în fața părinților pentru a primi binecuvântarea lor. Se obișnuia ca unul dintre oaspeți să rostească o poezie de iertăciune.
  • În unele dintre satele din Oltenia se obișnuiește să se organizeze două ospețe de nuntă - unul mic, la casa miresei și cel principal, mai mare, la casa mirelui.
  • După nuntă, tinerii însurăței pornesc la casa părinților, ducând o turtă pentru a doua iertăciune.
  • „Adăpatul miresei” are loc în dimineața de după nuntă, când mireasa trebuie să meargă la o fântână din sat și să umple o găleată cu apă. Aceasta va pune apoi bradul în găleata cu apă, va rupe câteva crenguțe din brad și le va oferi nuntașilor.

Obiceiuri și tradiții în Ardeal

  • Nunțile din zona Ardealului se obișnuiesc în perioada de iarnă, după sărbători și înainte de începerea Postului Paștelui, sau toamna, până la începerea Postului Crăciunului.
  • Pețitul este cunoscut drept “croială” sau “învoială”, pentru că părinții trebuiau să își dea acordul la nuntă.
  • Zestrea miresei era organizată conform tradiției de către mama fetei. Aceasta includea lenjeriile de pat, covoarele, fețele de masă, țesăturile, toate aranjate într-o ladă de lemn pictată cu motive florale. Tatăl se ocupa de pregătirea banilor, loturilor de pământ și animalelor.
  • Nunta tinerilor era anunțată la Biserică timp de trei duminici.
  • Invitațiile erau făcute în mod tradițional cu mult timp înainte de nuntă. Mirii alături de câțiva prieteni apropiați mergeau în sat cu o ploscă de vin, iar cei care serveau un pahar își anunțau prezența la eveniment.
  • Nașii de nuntă sunt fie cunoscuți ai mirelui, fie nașii de botez ai acestuia.
  • La plecarea alaiului de nuntă, se leagă pe drum o sfoară pentru care mirele va trebui să plătească ca să li se elibereze calea.
  • La intrarea în restaurant, nașii și mirii beau câte un pahar de șampanie pe care mai apoi îl sparg ca semn al alungării ghinionului.
  • În cadrul ospățului, mirii trebuie să mănânce din aceeași farfurie lapte sau smântână pentru a avea copii frumoși.

Obiceiuri și tradiții în Muntenia

  • Și în această regiune a țării este prezentă tradiția bradului de nuntă, de această dată aici sunt prezenți doi - bradul miresei și bradul nașilor.
  • Mirele și prietenii săi împodobesc brazii cu colaci și fructe în dimineața nunții, pentru ca mai apoi aceștia din urmă să ducă brazii la casa nașilor și respectiv a miresei.
  • Înainte de a ajunge la Biserică, alaiul de nuntă se va opri la cea de-a treia fântână din sat. Aici mireasa va fi ajutată de un cavaler să umple un ulcior legat cu un ștergar, cu apă din fântână. Cu ajutorul unui mănunchi de busuioc, aceștia vor stropi alaiul cu urări de noroc de însurătoare și măritiș.
  • Dansul găinii reprezintă o altă tradiție a acestei zone a țării și presupune ca o femeie să danseze o găină în fața nașului. Acesta va negocia prețul găinii și apoi o va încredința soacrei mici pentru a o găti. Există regiuni în care nașul încearcă să prindă și să fure găina.
  • Se obișnuiește ca mireasa să scrie pe pantoful său numele tuturor fetelor nemăritate de la nuntă, iar cel al cărei nume va rămâne lizibil va fi cea care va avea noroc de măritiș prima.

Obiceiuri și tradiții în Bucovina

  • Și în cazul nunților din Bucovina, preotul anunța evenimentul timp de trei duminici. Cei care doreau să obiecteze ceva o puteau face atunci.
  • Mirele trebuie să treacă de ușa casei miresei sale, ba chiar să se lupte cu socrii pentru a o putea obține pe fată.
  • În ziua nunții, mireasa și mirele trebuie să se așeze cu fața spre răsărit, mireasa în genunchi pe o pernă, iar mirele în picioare, cu mâna stângă pe umărul miresei. Acest ritual aduce o viață la fel de ușoară și plăcută precum perna.
  • Ritualul “iertăciunii” este păstrat și în zona Bucovinei.
  • Se obișnuiește mascarea miresei, un obicei care presupune ca mireasa să ofere rochia de nuntă unei tinere necăsătorite. Acesta marchează schimbarea statutului în femeie măritată.
  • Mirii trebuie să își îmbrace socrii în haine noi.
  • Vătăjeii și drușdele erau denumiți în trecut cavalerii și domnișoarele de onoare. Ei trebuiau să umble prin sat cu o sticlă de rachiu pentru a chema nuntașii la eveniment, în timp ce ele pregăteau casele mirelui și miresei pentru oaspeți.

Obiceiuri și tradiții în Maramureș

  • În trecut, mirele trimitea invitația de nuntă miresei prin purtători de cuvânt, iar aceasta accepta abia a treia oară.
  • Chemarea la nuntă era făcută cu câteva zile înainte de către un voinicel.
  • În seara de dinaintea nunții, un grup de tineri acompaniați de lăutari merg la casa mirelui pentru a dansa jocul steagului împodobit.
  • Se obișnuiește practica “împletirea cununii” miresei, care va fi împodobită cu ciucurei și oglinzi pentru ca mirii să aibă o viață frumoasă și strălucitoare.
  • Tot un obicei din trecut este acela al îmbăierii miresei în apă “neîncepută”, adică abia scoasă din fântână. Această apă simboliza puritatea fetei.
  • Mirii nu se întâlnesc înainte de nuntă, fiecare dintre ei având propriul alai. 

Obiceiuri și tradiții în Banat

  •  Grivari sunt denumiți cavalerii de nuntă care invitau prin sat oamenii la eveniment, servindu-i cu rachiu.
    • Preotul satului anunța nunta cu trei săptămâni înainte, dar la această etapă participau și strigătorii.
    • Pețitul miresei în Banat se desfășoară puțin diferit față de celelalte zone. Aici părinții miresei încearcă să îl păcălească pe mire aducându-i înainte o bătrână din sat, apoi o fetiță și abia a treia oară mireasa.
    • Dacă mireasa nu își dorește să aducă pe lume copii imediat după nuntă, aceasta trebuie să arunce la intrarea în biserică un mac. Semințele florii simbolizează anii care vor trece până când aceasta va avea primul copil.
    • A doua zi după nuntă, cei doi miri merg la o răscruce de drumuri și umplu o găleată cu apă. Apoi, în drumul lor, aceștia trebuie să îi spele pe mâini pe trecătorii cu care se întâlnesc. La rândul lor, în semn de mulțumire, sătenii le oferă bani. Tot atunci merg mirii la casa nașilor cu un cadou.

    Obiceiuri și tradiții în Dobrogea

    • Nunta dobrogeană începe cu o seară înainte de cununie, când are loc o petrecere a femeilor. Soacra mare merge împreună cu alte femei să o ia pe nașa. Apoi acestea pornesc către casa miresei pentru a face “închinatul betelei”. Nașa asează în părul miresei beteala și voalul, oferindu-i un cadou, adesea o geantă cu farduri, parfum și bijuterii. În schimb, mireasa va oferi nașei în dar un săpun și un prosop.
    • În timpul slujbei religioase, se spune că mirele trebuie să se așeze pe rochia miresei pentru a avea parte de o soție ascultătoare.
    • La finalul petrecerii, după ce nașa scoate voalul miresei, fetele și femeile se prind în horă și oferă miresei bani în dar pentru dans.
    • A doua zi după nuntă, mirii merg cu un cadou în dar la casa nașilor ca semn de mulțumire.

    Superstiții legate de nunta la români

    Printre atâtea obiceiuri era imposibil să nu existe și câteva supersiții legate de momentul nunții. Iată ce nu ar trebui să faci la nunta ta:

    • Se spune că mireasa nu trebuie să poarte perle în ziua nunții pentru că acestea aduc ghinion și suferință.
    • Mireasa care va scăpa din mână buchetul pare-se că va divorța de soțul său la un moment dat.
    • O tradiție veche spune că nunta nu trebuie să aibă loc în luna mai pentru că altfel mariajul celor doi se va termina la fel de repede precum se scutură florile de primăvară.
    • Mireasa nu trebuie să privească în urma sa atunci când pleacă de acasă spre Biserică, la fel cum același lucru trebuie respectat și la ieșirea de la slujba religioasă.
    • Se spune că poartă ghinion ruperea lumânărilor în timpul nunții pentru că înseamnă că unul dintre miri va suferi.
    • Un semn rău pentru căsnicie este acela dacă mirii pierd verighetele sau le uită acasă în ziua nunții.
    • Pentru a avea noroc în viață și a fi fericită pe perioada căsniciei, mireasa trebuie să poarte la nuntă ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat și ceva albastru. 
    • O altă superstiție spune că alaiul de nuntă are nevoie să fie însoțit de lăutari pentru ca zgomotul făcut de aceștia să alunge spiritele rele.
    • De asemenea, se crede că cei care se căsătoresc într-o zi ploioasă vor avea parte de o viață plină de belșug.

    Fie că optezi pentru o nuntă modernă sau alegi să ții cont de câteva dintre tradițiile și superstițiile de odinioară, asigură-te că petreceți împreună cu invitații voștri cea mai frumoasă zi a vieții. 


     

      Posturi mai vechi, dar inca faine
      Posturile cele mai noi
      Inchide (esc)

      NEWSLETTER

      Suntem o familie mare și ținem mult la cei ce ne sunt alături. De aceea, multe promoții sau beneficii sunt doar pentru apropiații noștri. Dacă vrei să faci parte din familie, abonează-te la newsletter.

      Age verification

      By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

      Cauta

      Meniu header

      Cosul meu

      Cosul este gol golut.
      Cumpara ceva.
      ★ PĂRERILE CLIENȚILOR

      Ce spun cei care au încercat produsele noastre

      259 reviews
      94%
      (243)
      4%
      (10)
      1%
      (3)
      1%
      (2)
      0%
      (1)
      R
      Abonament floral - Standard
      Raluca Grigore

      De fiecare data este o bucurie sa primesti florile de la Gioia. Iar acum ca am invatat la atelierul floral sa le si asez altfel de fiecare data, la fiecare 2-3 zile am un nou buchet de flori

      Flori proaspete si livratori cu zambete

      Saptamana incepe mereu cu zambetul pe buze pentru ca livratorii Gioia sunt mereu binedispusi, in ton cu florile proaspte si mereu aranjate inedit. Va multumesc pentru vibe-ul pozitiv!

      Multumim mult, Geta. Vibe-ul nostru e o reflexie a ceea ce vine de la voi, clientii nostri. Multumim ca ne sunteti alaturi!

      N
      Abonament floral - Plus
      Nicoleta Svarlefus
      Sursa de bucurie saptamanala

      Buchetul de luni, de la Goia, e o bucurie pe care ma felicit ca am ales sa mi-o fac. Buchetele au fost mereu pe placul meu (flori proaspete, combinatii creative si inspirate), cu o singura exceptie. Intr-una din saptamani, a scapat in buchet un bujor "obosit"... de drum, probabil :) dar chiar si atunci, in urma sesizarii mele, echipa Gioia s-a revansat exemplar, ceea ce am apreciat foarte mult. Una peste alta, sunt incantata de colaborarea asta, de flori si de bucuria mea de luni. Multumesc cu recunostinta!

      O splendoare

      Nu e doar un buchet, e o experienta vizuala si olfactiva...o expresie dezarmanta a naturii si a talentului celor care au realizat buchetul! <3 nu ma asteptam sa impresioneze atat de puternic.

      Superb, mai frumos ca in poza de prezentare

      Buchetul a fost superb, mai frumos chiar decat in poza de prezentare! Livrarea super speedy! Cu siguranta o sa mai comand! xx

      Un buchet de bujori superbi

      Unul dintre cele mai frumoase buchete din cate am daruit pana acum! A fost o surpriza geniala! Bujorii infloriti si parfumati! Un aranjament foarte frumos si dragut! Livrare la timp si comunicare foarte buna.

      💜💛❤️💛💚Superb💚🧡❤️💛💜

      Mulțumesc pentru frumoasele flori! Au fost asa cum si le-a dorit gargarita mea💞

      A
      Abonament floral - Standard
      Andra Preda
      Minunatiile de Luni

      Florile sunt mereu fresh si arata superb buchetelul! Astept cu entuziasm in fiecare Luni sa le primesc si mereu cand trec pe langa vaza ma incarc cu energie pozitiva ❤️ Multumesc pentru munca depusa pentru fiecare buchet!💐

      Multumim pentru review! Ne bucura nespus sa vedem ca e apreciata!

      C
      Abonament floral - Standard
      Corina Sirbulescu

      Pana la ultimul buchet totul a fost minunat
      La ultimul au inceput florile sa se scuture din a treia zi

      Multumim ca ti-ai luat timp sa ne dai feedback, Corina. Ne pare rau sa auzim de experienta ta la ultima livrare. Iti reamintim ca abonamentul floral este acoperit de garantie si orice aranjament poate fi inlocuit, daca suntem contactati la cateva zile de la livrare. Facem asta tocmai pentru ca florile sunt foarte delicate, si desi investim mult in a maximiza durata lor de viata, ele pot fi afectate de nenumarati factori (lumina, temperatura, prezenta altor obiecte in preajma lor (fructele, spre exemplu)).

      Abonament floral - Plus

      Puncte bune: florile sunt proaspete, majoritar boboci iar bujorii sunt parfumati
      Puncte slabe:
      *sunt foarte putine flori intr-un buchet a carui valoare declarata este de 126 ron si care este pozitionat ca avand cu 40% mai multe flori: 3 bujori, 2 mathiola, 2 fire de astromelia micute si 4 ranunculus mici
      *toate cele 3 buchete primite in ultimele saptamani au fost similare ca si compozitie, bazandu-se majoritar pe bujori; personal mi-as fi dorit mai multa diversitate

      Am renuntat la abonament, de care nu am fost multumita - este o diferenta mare intre aranjamentele primite in abonament si buchetele pe care le realizeaza separat

      Multumim mult pentru feedback, Anamaria. Ne-am luat notite si vom incerca, acolo unde este posibil, sa reactionam pe baza lui pentru a ne imbunatati serviciile.