Telefon +40786121519

Ghid alegere inel de logodna

Te felicităm, în primul rând, că ai ajuns la această etapă a relației și de aceea ne dorim să îți fim alături cu informații utile despre alegerea inelului de logodnă perfect pentru iubita ta.

Poate că pare dificil atunci când te gândești la vasta lume a bijuteriilor, însă cu informațiile esențiale vei fi pregătit să faci alegerea potrivită.


Ce reprezintă inelul de logodnă?

Obiectul-simbol cu care se realizează o cerere în căsătorie reprezintă angajamentul pe care doi îndrăgostiți și-i asumă pentru a îndeplini taina căsătoriei. Forma sa circulară semnifică infinitul, în timp ce spațiul gol sugerează deschiderea spre noi evenimente împreună. 


Practic, inelul de logodnă marchează dorința bărbatului de a rămâne cu iubita sa pentru toată viața.


Inelul de logodnă: Istorie & Tradiții

Istoria inelului de logodnă datează încă din secolul al II-lea î.Hr., când, în Imperiul Roman începe să fie oferit logodnicelor de către bărbați în locul banilor sau al altor obiecte prețioase. La început, acesta nu simboliza nicicum iubirea, ci avea mai mult un sens juridic, conform căruia logodnica reprezenta proprietatea bărbatului. Acesta oferea un inel de logodnă de aur pe care femeia îl purta în cadrul ceremoniei și mai apoi la ocazii speciale. Atunci când nu se aflau în public, femeia purta un inel de fier.


Inelul de logodnă cu diamant datează din secolul al XV-lea, de la cererea în căsătorie a arhiducelui Maximilian al Austriei către Maria de Burgundia. De atunci, mai bine de 80% dintre femeile din America primesc o “cerere de diamant”.


Industria inelelor de logodnă a început să se remarce cu precădere după ce aceste pietre au fost descoperite în Africa de Sud, începând cu 1880 și s-a extins prin campanii puternice și continue de marketing, care includeau sloganul „Diamantele sunt pentru totdeauna”. De asemenea, celebrul citat al lui Marilyn Monroe: „Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete” a avut și el un impact semnificativ.   


Tipuri de inele de logodnă

Inelele de logodnă pot căpăta numeroase forme, fiind confecționate din diferite materiale și având pietre prețioase de diferite tipuri.


  • Inelul cu diamant trebuie să aibă un certificat de autenticitate, în care sunt specificate proprietățile acestuia, și să fie ambalat într-o cutie specială. Cele mai importante patru proprietăți ale unui inel cu diamant sunt cei 4C:
  • Carate - Caratele măsoară greutatea diamantului. Poți opta pentru un diamant de 0,25, 0,50, 1,00, 1,50, 2,00 sau 4,00 carate, ținând cont de măsura degetului logodnicei și de dimensiunea monturii. 
  • Claritate - Gemologii analizează un diamant în procesul de tăiere și șlefuire pentru a observa petele sau incluziunile (imperfecțiunile) care pot apărea. Cele mai prețioase diamante sunt cele care dispun de cea mai mare claritate, deci au cele mai puține imperfecțiuni.
  • Culoare - Aceasta nu reprezintă culoarea pietrei, ci gradul de puritate al nuanței menționate pe certificatul de autenticitate.
  • Tăietura - Strălucirea aceea fabuloasă a diamantelor este redată de tăietură, prin care se obține un anumit grad de reflexie. Indiferent de claritatea sau culoarea diamantului, acesta nu va străluci dacă nu va avea o tăietură bine realizată.
  • Inelul de aur este adesea asociat cu bogăția, prin prisma acestui metal. El este cel mai adesea utilizat pentru inelele oferite în dar și pentru cele de logodnă pentru că are rezistență crescută, un aspect plăcut și un risc redus de a cauza alergii. Deși ai crede că bijuteriile de aur sunt realizate din aur pur, acestea sunt de fapt compuse din aliaje, un amestec între diverse metale. Aceste aliaje pot fi compuse din argint, cupru, zinc, paladiu și nichel în diferite cantități pentru a obține culori diferite.
  • Aurul galben se obține prin amestecarea aurului pur cu argintul, cuprul și zincul. Aceasta este cea mai pură culoare, este un material hipoalergenic și are o rezistență crescută, necesitând cea mai redusă întreținere dintre toate aliajele aurului.
  • Aurul alb se realizează din aur și paladiu (platină), dar poate avea în componență și nichel și zinc. Aurul alb este mai durabil și mai rezistent la zgârieturi decât aurul galben și platina, luate în mod separat.
  • Aurul roz este obținut din aur, cupru și argint. Acesta este mai accesibil din punct de vedere al prețului, dat fiind faptul că se folosesc materiale mai ieftine, precum cuprul, necesar pentru a se obține acea culoare. Totuși, aurul roz este și mai rezistent față de cele două tipuri de aur enumerate anterior.
  • Aurul verde se realizează printr-un amestec de aur și argint, dar și cu adaos de cupru, metalul responsabil de nuanța verde a aliajului.
  • Inelul din platină este cel mai adesea asociat cu un inel de logodnă, fiind considerat un metal pur, care reflectă perfect strălucirea unui diamant, de asemenea fiind extrem de valoros. În comparație cu aurul, platina este de cinci ori mai rară și mai pură, prezintă o rezistență ridicată, este suficient de dens pentru a fixa o piatră prețioasă fără ca aceasta să riște să se desprindă, este hipoalergenică și nu își modifică de-a lungul timpului culoarea. 
  • Inelul cu pietre prețioase presupune o gamă variată de culori pe care le ai la dispoziție în funcție de tipul pietrei pentru care optezi. Astfel poți avea de ales între:
  • Diamant - Podoaba femeilor de secole, diamantul are o frumusețe pură dar în același timp spectaculoasă și atemporală, ceea ce îl face o alegere specială pentru un inel de logodnă.
  • Diamant negru - Cu siguranță ar atrage toate privirile, această nuanță care simbolizează stabilitatea. Aspectul său misterios se îmbină cu un stil avangardist sau cu unul contemporan dar sofisticat pentru că adaugă stil și personalitate purtătoarei.
  • Smarald - Această piatră este simbolul unei căsnicii fericite, al iubirii profunde și al renașterii și se potrivește perfect unei personalități creative.
  • Safir - Piatra de un albastru precum cel al oceanului oferă un sentiment de calm, simbolizează loialitatea și încrederea, având un farmec aparte. Un inel de logodnă cu safir se potrivește unei persoane puternice și încrezătoare.
  • Safir alb - Este o alegere ideală pentru persoanele cu un aer misterios și nobil.
  • Rubin - Vei stârni pasiunea și loialitatea în sufletul celei căreia îi vei dărui un inel de logodnă cu rubin. Piatra are o vibrație aparte, fiind simbolul iubirii necondiționate, ideală pentru o personalitate ambițioasă.
  • Ametist - Această piatră poate fi integrată cu succes într-un inel de logodnă de aur alb, platină sau paladiu și conferă o energie foarte mare.
  • Citrin - Pentru o cerere în căsătorie îndrăzneață, optează pentru a integra piatra citrin într-un inel de logodnă. Această variantă este ideală pentru o fire optimistă, căreia îi place să socializeze.
  • Topaz albastru - Cu această nuanță luminoasă îi vei cuceri cu siguranță inima, conferindu-i încrederea asupra dragostei și loialității tale.
  • Granat - Granatul va spune povestea voastră de dragoste pentru eternitate. Această nuanță de roșu face o declarație intensă și conferă vitalitate uniunii voastre.
  • Peridot - Amintind de natură și frumusețea sa, peridotul este o piatră ce transmite un mesaj de încredere și iubire logodnicei tale.
  • Aquamarin - Integrează această piatră în orice tip de inel de logodnă și vei obține expresia iubirii voastre, cu un aer marin.
  • Opal de foc - Asemănător unui apus de soare la malul mării, opalul de foc este o piatră ideală pentru cei visători, dă o notă pozitivă sufletului și vine ca o asigurare în plus pentru dragostea ta.
  • Ametist verde - Se potrivește unei firi care acceptă provocările și este extrem de potrivit pentru a marca noi începuturi.
  • Turmalina verde - Dacă bucuria și echilibrul o caracterizează pe logodnica ta, atunci turmalina verde este ideală pentru a-i completa caracterul. 
  • Turmalina roz - Culoarea iubirii pure a acestei pietre transformă orice inel de logodnă în unul cu o vibrație romantică și îi va aminti iubitei de iubirea voastră profundă.
  • Curaț roz - Cu acel aer romantic dar liniștit, cuarțul roz se regăsește într-un inel de logodnă perfect pentru o personalitate sensibilă.
  • Safir galben - Energia intelectuală și creativă se regăsesc în această piatră, ideală pentru o personalitate puternică și deschisă către nou.
  • Cuarț cenușiu - Aspectul natural și misterios al acestei pietre de culoarea cafelei este perfectă pentru o logodnică cu picioarele pe pământ, care nu dorește să strălucească.
  • Tanzanit - Această piatră unică este o ocazie de a alătura dragostei voastre o piesă rară, care să amintească mereu de iubirea profundă dintre voi doi.

Pe ce deget se pune inelul de logodnă?

Încă din Egiptul Antic exista obiceiul de a purta această bijuterie pe al patrulea deget al mâinii stângi, când se credea că vena care pornește din acest loc este conectată la inimă. Aceasta era denumită „Vena Amoris”, care în limba latină înseamnă „vena dragostei”.


Astăzi, inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi, însă în anumite spații culturale, bijuteria poate fi purtată pe degetul inelar de la mâna dreaptă. De asemenea, unele persoane poartă această bijuterie pe mâna stângă în perioada de logodnă, urmând ca în timpul ceremoniei de căsătorie să mute inelul pe mâna dreaptă.


În țări precum Rusia, Germania, Norvegia și India, inelul de logodnă se poartă pe mâna dreaptă deoarece se consideră ghinion purtarea unui inel pe mâna stângă. 


În Suedia și Chile, și bărbații primesc inelele de logodnă în timp ce în Kenya de Nord, războinicii din Samburu poartă ornamente colorate în jurul gâtului pentru a indica angajamentul față de o persoană.


Sfaturi: La ce trebuie să fim atenți când alegem inelul de logodnă?

După ce te-ai hotărât asupra metalului și pietrei prețioase pe care o dorești integrată în inelul de logodnă pentru iubita ta, acum este timpul să treci la următoarea etapă și să iei în considerare și alte aspecte.


Iată ce trebuie să știi înainte de a alege inelul perfect:

  • montură - Fie că alegi diamante sau pietre prețioase, ele vor fi puse în valoare numai de o montură potrivită. Montura reprezintă spațiul în care sunt așezate pietrele din inel. Există mai multe tipuri de monturi: cu 4 sau 6 gheruțe, spiralate, rotunde. Rolul monturii este de a asigura stabilitatea pietrei, astfel încât să nu cadă. Atunci când alegi montura inelului de logodnă ține cont de criteriile estetic și practic. Astfel, acesta poate arăta foarte bine din punct de vedere al finisajului sau cromaticii, dar practic să fie dificil de purtat. Dacă montura este prea înaltă sau gheruțele prea ascuțite, logodnica ta se va agăța frecvent sau chiar se va putea răni. Cea mai căutată montură este cea cu 4 gheruțe, o variantă clasică și discretă.
  • metal - Să alegi aur alb, aur galben sau platină? Aur de 14K sau de 18K? Platina este cel mai rezistent metal, aurul de 18K are cea mai intensa culoarea iar cel de 14K are o strălucire aparte. Fii atent ce tip de bijuterii poartă iubita ta, dacă sunt din aur alb sau aur galben și alege un inel de logodnă de 18K pentru că are o culoare mai intensă și o strălucire fină. 
  • piatră prețioasă - Poți merge pe clasicul diamant sau poți alege o piatră prețioasă colorată despre care știi că îi place.
  • model - Fie că alegi inelul clasic de logodnă (Solitaire), Bezel (cu piatra înconjurată de un manșon de metal), 3 pietre laterale (cu o piatră centrală și altele mai mici alături), Halo (având piatra centrală înconjurată de pietricele mai mici) ori cel cu pietre laterale (cu o piatră centrală și altele inserate în lateralele vizibile, inelul de logodnă trebuie să se potrivească dimensiunii și personalității logodnicei tale.
  • măsură - Ai grijă să afli măsura corectă pentru a nu întâmpina probleme ulterior. Reține, dintr-un inel mare se poate face un inel mic, dar invers este puțin mai dificil.

Cum alegem inelul de logodnă?

  • În funcție de măsură

Este esențial să afli ce mărime i se potrivește iubitei tale, de aceea încearcă să împrumuți unul dintre inelele pe care obișnuiește să le poarte pe inelar sau măsoară chiar tu diametrul bijuteriei pentru a afla mărimea. Iată un ghid al mărimilor pentru inelul de logodnă:


 MĂSURĂ               DIAMETRU Interior (mm)

46                      1,6

47                      15,0

48                      15,3

49                      15,6

50                      15,9

51                      16,2

52                      16,6

53                      16,9

54                      17,2

55                      17,5

56                      17,8

57                      18,2

58                      18,5

59                      18,8

60                      19,1

61                      19,4

62                      19,7

63                      20,1

64                      20,4

65                      20,7


  • În funcție de model
  • Dacă îți dorești să fii autentic și original, încearcă să găsești un bijutier care să îți confecționeze propriul model de inel de logodnă. Există totuși câteva variante clasice, prezente în majoritatea magazinelor de bijuterii.

    • Centura de diamante - Acest model presupune o serie de diamante mici, dispuse pe toată suprafața vizibilă a inelului, încununate cu unul de dimensiuni mai mari în centru.
    • Solitaire - Inelul reprezintă un clasic, care conform denumirii presupune existența unei singure pietre în centrul inelului de logodnă.
    • Trei diamante - Acest model de inel are o simbolistică aparte, reprezentând trecutul, prezentul și viitorul.
    • În stil regal - Pentru ca logodnica ta să se simtă precum o personalitate, alege un inel de logodnă în stil regal. Modelele ornamentale se regăsesc și în colecția Reginei Elisabeta a Marii Britanii.
    • Reflexii colorate - Acest model presupune existența unei pietre prețioase colorate, ideal pentru o logodnică despre care știi că are o culoare preferată.


  • În funcție de stil
  • Alege un inel care să se plieze pe stilul viitoarei tale soții și încearcă să o surprinzi cu unul dintre modelele următoare:

    • Solitaire Pave - Acest inel presupune existența unor mărgele mici și cercuri de metal, care scot în evidență piatra centrală. 
    • Halo - Design-ul acesta dă impresia unei pietre mai mari prin așezarea unui șir de pietricele în jurul celei centrale.
    • Flori - Dacă o știi ca fiind o iubitoare a florilor, poți opta pentru un inel de logodnă cu pietricele mici, așezate în forma unei flori. Este ideal pentru o persoană cu mâini delicate și mici.
    • Exclusiv - Pentru o personalitate căreia îi plac obiectele artizanale, un inel de logodnă cu detalii aparte este ideal.
    • Tension - Acest stil presupune un model modern, asemănător unei verighete, dar cu o piatră mică în centru.
    • 5 pietre - Dacă inelul de logodnă cu trei pietre simboliza trecutul, prezentul și viitorul, cel cu cinci pietre va crea un amalgam de pietre accent de dimensiuni diferite, ce oferă strălucire maximă.
    • Perla - Un model clasic, care simbolizează iubirea eternă, va conferi un aer sofisticat și elegant logodnicei tale. 

  • În funcție de forma pietrei
  • Forma diamantului este adesea principala caracteristică după care se ghidează orice bărbat care cumpără un inel de logodnă. Printre cele mai întâlnite forme regăsești Round Radiant, Princess, Pear, Marquise, Emerald.


    Ce greșeli trebuie să evităm când alegem inelul de logodnă?

    Pentru a evita situația în care ea să nu fie tocmai încântată de inelul pe care l-ai ales, ține cont de câteva sfaturi. Iată cinci greșeli pe care trebuie să le eviți:

    • Nu cumpăra dacă ești neinformat - Evită să fii păcălit cu un inel de logodnă fals și asigură-te că primești un certificat de garanție în care sunt specificate aliajul și marca, indicând de asemenea numărul caratelor pietrelor inserate în montură.
    • Nu îi cunoști gusturile în materie de bijuterii - Ai grijă să fii atent la personalitatea ei, la preferințele sale pentru că acest inel va reprezenta uniunea dintre voi doi pe viață.
    • Nu cunoști mărimea degetului - Cu siguranță nu îți dorești să strici momentul unic cu un inel de logodnă prea strâmt sau prea larg. De aceea, ai grijă să afli mărimea potrivită. Poți sustrage un inel pe care ai observat că îl poartă pe degetul inelar, având grijă să nu strici surpriza, ori roagă un prieten să facă asta pentru tine. Bijutierul îl va măsura și astfel te vei asigura că ai ales corect.
    • Nu ai un buget clar - Este esențial să știi care este suma pe care dorești să o aloci acestei bijuterii. Nu este necesar să investești o sumă foarte mare bani, iar inelul de logodnă ales trebuie să se potrivească stilului și personalității iubitei tale, așadar încearcă să împaci toate aceste aspecte.
    • Nu te grăbi - Chiar dacă ai văzut un inel superb din prima clipă, ai grijă să te documentezi înainte de a face alegerea pentru a evita situația în care vei găsi un altul mai bun ulterior cumpărării.

    Care este cel mai potrivit moment să îl oferi?

    Acum că ai stablit care este inelul de logodnă cu care îți dorești să o impresionezi, este timpul să alegi și momentul în care să faci cererea în căsătorie, iar pentru aceasta trebuie să ții cont de câteva aspecte:

    • Ești sigur de răspunsul ei - Pentru a nu fi dezamăgit, ar trebui să organizezi momentul atunci când relația voastră dă semne din ambele părți că se îndreaptă către calea căsătoriei.
    • Surprinde-o - Chiar dacă poate ați discutat despre asta, iar ea se așteaptă din clipă în clipă ca momentul să se întâmple, încearcă să creezi un moment surprinzător. Alege un loc special, ori un mod neconvențional de a lansa întrebarea.
    • Intimitate - Momentul acesta unic în viața unui cuplu ar trebui să fie trăit între cei doi parteneri, fără a simți presiunea din partea membrilor familiei sau a altor apropiați.

    După nuntă ce se întâmplă cu inelul de logodnă?

    Dacă ai primit un răspuns afirmativ la întrebarea ta, atunci este clar că veți începe pregătirile de nuntă, iar inelul de logodnă va marca pe toată această perioadă dragostea voastră. Totuși, acesta va rămâne în continuare pe mâna miresei tale, chiar și după nuntă, așezat pe inelarul mâinii stângi.

    Conform legendei antice egiptene, verigheta este așezată prima și ulterior și inelul de logodnă.



    Sperăm că informațiile noastre ți-au fost de folos pentru a clarifica modul în care alegi inelul de logodnă perfect pentru cererea ta în căsătorie. Dincolo de acest inel, bucură-te de moment, fii sincer și exprimă-ți dragostea în modul care te caracterizează cel mai bine și care știi că o va surprinde plăcut și pe iubita ta.

    Posturi mai vechi, dar inca faine
    Posturile cele mai noi
    Inchide (esc)

    NEWSLETTER

    Suntem o familie mare și ținem mult la cei ce ne sunt alături. De aceea, multe promoții sau beneficii sunt doar pentru apropiații noștri. Dacă vrei să faci parte din familie, abonează-te la newsletter.

    Age verification

    By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

    Cauta

    Meniu header

    Cosul meu

    Cosul este gol golut.
    Cumpara ceva.
    ★ PĂRERILE CLIENȚILOR

    Ce spun cei care au încercat produsele noastre

    264 reviews
    93%
    (246)
    4%
    (10)
    2%
    (5)
    1%
    (2)
    0%
    (1)
    R
    Abonament floral - Standard
    Raluca Grigore

    De fiecare data este o bucurie sa primesti florile de la Gioia. Iar acum ca am invatat la atelierul floral sa le si asez altfel de fiecare data, la fiecare 2-3 zile am un nou buchet de flori

    Flori proaspete si livratori cu zambete

    Saptamana incepe mereu cu zambetul pe buze pentru ca livratorii Gioia sunt mereu binedispusi, in ton cu florile proaspte si mereu aranjate inedit. Va multumesc pentru vibe-ul pozitiv!

    Multumim mult, Geta. Vibe-ul nostru e o reflexie a ceea ce vine de la voi, clientii nostri. Multumim ca ne sunteti alaturi!

    N
    Abonament floral - Plus
    Nicoleta Svarlefus
    Sursa de bucurie saptamanala

    Buchetul de luni, de la Goia, e o bucurie pe care ma felicit ca am ales sa mi-o fac. Buchetele au fost mereu pe placul meu (flori proaspete, combinatii creative si inspirate), cu o singura exceptie. Intr-una din saptamani, a scapat in buchet un bujor "obosit"... de drum, probabil :) dar chiar si atunci, in urma sesizarii mele, echipa Gioia s-a revansat exemplar, ceea ce am apreciat foarte mult. Una peste alta, sunt incantata de colaborarea asta, de flori si de bucuria mea de luni. Multumesc cu recunostinta!

    O splendoare

    Nu e doar un buchet, e o experienta vizuala si olfactiva...o expresie dezarmanta a naturii si a talentului celor care au realizat buchetul! <3 nu ma asteptam sa impresioneze atat de puternic.

    Superb, mai frumos ca in poza de prezentare

    Buchetul a fost superb, mai frumos chiar decat in poza de prezentare! Livrarea super speedy! Cu siguranta o sa mai comand! xx

    Un buchet de bujori superbi

    Unul dintre cele mai frumoase buchete din cate am daruit pana acum! A fost o surpriza geniala! Bujorii infloriti si parfumati! Un aranjament foarte frumos si dragut! Livrare la timp si comunicare foarte buna.

    💜💛❤️💛💚Superb💚🧡❤️💛💜

    Mulțumesc pentru frumoasele flori! Au fost asa cum si le-a dorit gargarita mea💞

    A
    Abonament floral - Standard
    Andra Preda
    Minunatiile de Luni

    Florile sunt mereu fresh si arata superb buchetelul! Astept cu entuziasm in fiecare Luni sa le primesc si mereu cand trec pe langa vaza ma incarc cu energie pozitiva ❤️ Multumesc pentru munca depusa pentru fiecare buchet!💐

    Multumim pentru review! Ne bucura nespus sa vedem ca e apreciata!

    C
    Abonament floral - Standard
    Corina Sirbulescu

    Pana la ultimul buchet totul a fost minunat
    La ultimul au inceput florile sa se scuture din a treia zi

    Multumim ca ti-ai luat timp sa ne dai feedback, Corina. Ne pare rau sa auzim de experienta ta la ultima livrare. Iti reamintim ca abonamentul floral este acoperit de garantie si orice aranjament poate fi inlocuit, daca suntem contactati la cateva zile de la livrare. Facem asta tocmai pentru ca florile sunt foarte delicate, si desi investim mult in a maximiza durata lor de viata, ele pot fi afectate de nenumarati factori (lumina, temperatura, prezenta altor obiecte in preajma lor (fructele, spre exemplu)).

    Abonament floral - Plus

    Puncte bune: florile sunt proaspete, majoritar boboci iar bujorii sunt parfumati
    Puncte slabe:
    *sunt foarte putine flori intr-un buchet a carui valoare declarata este de 126 ron si care este pozitionat ca avand cu 40% mai multe flori: 3 bujori, 2 mathiola, 2 fire de astromelia micute si 4 ranunculus mici
    *toate cele 3 buchete primite in ultimele saptamani au fost similare ca si compozitie, bazandu-se majoritar pe bujori; personal mi-as fi dorit mai multa diversitate

    Am renuntat la abonament, de care nu am fost multumita - este o diferenta mare intre aranjamentele primite in abonament si buchetele pe care le realizeaza separat

    Multumim mult pentru feedback, Anamaria. Ne-am luat notite si vom incerca, acolo unde este posibil, sa reactionam pe baza lui pentru a ne imbunatati serviciile.